Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Tilburg (29-03)

TILBURG, 29 maart 2008

Politie rekent jongen autodieven in

TILBURG: De politie arresteerde zaterdag 29 maart om 01.45 uur twee jongemannen die in een gestolen auto reden. Agenten signaleerden het duo onder verdachte omstandigheden op een bedrijventerrein aan de Lovensestraat. Het linker voorportier was open gebogen en de bedrading onder het dashboard bleek doorverbonden. De twee inzittenden werden vervolgens gearresteerd. Dat waren twee 15-jarige jongens uit Tilburg. De auto waarin zij reden, een rode Ford Fiesta, was enkele uren tevoren gestolen vanuit de Bisschop Bekkerstraat. De eigenaar had zijn voertuig nog niet gemist, toen de politie hem belde. Het bleek dat zijn auto inderdaad niet meer voor zijn woning in het parkeervak stond. Inmiddels heeft hij aangifte gedaan van het misdrijf. De twee knullen zijn ingesloten en worden verhoord over de diefstal.

Veelpleger wordt voor de rechter geleid

TILBURG: Een 36-jarige veelpleger uit Tilburg wordt a.s. maandag voor de rechter geleid.
Dit naar aanleiding van diefstal van een paar sportschoenen.De verdachte werd vrijdagmiddag 28 maart opgepakt op verdenking van winkeldiefstal. Winkelpersoneel van een schoenenzaak op de Heuvel betrapte hem op heterdaad. De verdachte probeerde rond 14.10 uur een paar sportschoenen ( 24,95) te stelen. Hij had zijn buit onder zijn trui had verstopt en het alarmsysteem trad in werking toen hij de winkel wilde verlaten.
De politie stelde vast dat het om een zeer actieve veelpleger gaat. Dat houdt in dat hij over een periode van vijf jaar meer dan tien processen verbaal tegen zich zag opmaken, waarvan ten minste één proces-verbaal in de afgelopen anderhalf jaar. De politie is deze veelplegers actief aan het opsporen. Het Openbaar Ministerie Breda, de politie Midden en West Brabant en de penitentiaire inrichtingen in Breda en Tilburg pakken veelplegers gezamenlijk aan. De aanpak omvat werkafspraken tussen de organisaties en heeft als doel de veiligheid te vergroten door middel van o.a. een zo lang mogelijke detentie voor veelplegers.
In overleg met de Officier van Justitie wordt deze 36-jarige Tilburger daarom a.s. maandag meteen voor de rechter geleid.

17-jarige automobilist rijdt door na aanrijding

TILBURG: Een 17-jarige automobilist reed vrijdagmiddag 28 maart door na een aanrijding. Hij botste om 14.45 uur op de Zevenheuvelenweg achterop zijn voorgangster. Beide betrokken voertuigen liepen daarbij blikschade op. De veroorzaker ging er met verhoogde snelheid vandoor zonder zijn identiteit bekend te maken. De gedupeerde ging er onmiddellijk achteraan. Een getuige zette de veroorzaker even verderop klem in afwachting van de politie. De jongeman werd gearresteerd en in het politiebureau verhoord. Hij was in een onbewaakt ogenblik er met de auto van een familielid vandoor gegaan en vervolgens een aanrijding veroorzaakt. Het familielid deed echter geen aangifte van joy-riding tegen de verdachte.

Automobilisten stevig onder invloed: rijbewijs kwijt

TILBURG: Een 37-jarige Tilburger moest zijn rijbewijs inleveren omdat hij dronken in zijn auto reed. Agenten controleerden hem op 29 maart om 04.30 uur op de Bredaseweg. Na zijn arrestatie onderging de verdachte in het politiebureau een ademanalyse wat een uitslag van 805 ug/l opleverde. Hij kreeg proces-verbaal en zijn rijbewijs is ingevorderd.

TILBURG: Het rijbewijs innemen van een 40-jarige man uit Baarle-Nassau lukte niet. Dat was namelijk al eerder gebeurd. Daarna was zijn rijbewijs ongeldig verklaard. De verdachte reed 29 maart om 04.00 uur in een onverzekerde auto met hoge snelheid over de Ringbaan-West en de Thomas Van Aquinostraat. Bij controle bleek dat er ook alcohol in het spel was. De ademanalyse gaf een uitslag van 970 ug/l. Reden voor een proces-verbaal voor de diverse strafbare feiten.

TILBURG: Een uitslag van 810 ug/l was voor de politie aanleiding om het rijbewijs van een 54-jarige Tilburger direct in te vorderen. De man reed zaterdag 29 maart om 02.45 uur dronken over de Burgemeester van Voorst tot Voorstweg. Hij was tegen de vangrail gebotst en daarna in slaap gevallen. Agenten troffen hem in zijn auto met draaiende motor aan en moesten hem wakker maken. In het politiebureau is proces-verbaal tegen hem opgemaakt en het rijbewijs ingenomen.

Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen 220ug/l en 350 ug/l), geeft de politie de overtreder een bekeuring. Zwaardere overtredingen (boven 350 ug/l) worden voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd.
Na invordering wordt het rijbewijs doorgezonden naar de officier van Justitie, die binnen tien dagen moet beslissen wat ermee gebeurt. Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan dat leiden tot een inhouding van het rijbewijs voor een aantal maanden.

Auteur: Jeroen Steenmeijer