Naturalis

Nationaal Natuurhistorisch Museum leiden

Prof. dr. Vervoort geëerd voor zijn onschatbare betekenis voor Naturalis

PERSBERICHT
Leiden
28 maart 2008

Naturalis heeft aan professor doctor Willem Vervoort de Temminck-penning uitgereikt vanwege zijn onschatbare betekenis voor het museum. Prof. dr. W. Vervoort is al 67 jaar verbonden aan Naturalis. Hij is vooraanstaand zoöloog, specialist in Hydroïden (poliepvormige zeedieren) en Copepoda (kleine kreeftachtigen). Op de leeftijd van 90 jaar is hij nog steeds actief met onderzoek en publicaties over deze organismen. Van 1973 tot 1982 was hij directeur van het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie.

Zeerot met hart voor het land
Willem Vervoort (1917) begon in 1936 zijn studie geologie in Leiden, maar al snel stapte hij over naar biologie. In 1941 werd hij benoemd bij het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie. In 1946 promoveerde hij, en in dat zelfde jaar trad hij in militaire dienst als bioloog bij de Nederlandsche Maatschappij voor de Walvisvaart. Hij maakte twee reizen met de walvisvaarder Willem Barendsz naar het Antarctisch gebied. Een echte zeerot dus, wat ook blijkt uit de mariene diergroepen waarin hij gespecialiseerd is. Maar wel eentje met hart voor het land. Nadat hij was teruggekeerd bij het Rijksmuseum, heeft hij met groot doorzettingsvermogen mede gezorgd voor de oprichting van de Stichting European Invertebrate Survey (EIS), ook nu nog gelieerd aan en gevestigd in Naturalis. Het was de eerste centrale opslag van gegevens van ongewervelde dieren in Nederland.
Op 1 juni 1973 volgde hij L.D. Brongersma op als directeur van het Museum en als buitengewoon hoogleraar in de Systematische Dierkunde. Hij behield deze functies tot hij op 1 juli 1982 met pensioen ging.

Penning met bijzondere betekenis
De Temminck-penning is vernoemd naar de eerste directeur van s Rijks Museum van Natuurlijke Historie, dr. Coenraad Jacob Temminck. De penning is in 1993 ontworpen door beeldend kunstenares Lina Hodoroabe. Elke penning is uniek. Ze zijn gemaakt van zeepsteen en versierd met structuren die soms gebaseerd zijn op vormen van organismen. Dit is de derde keer dat de Temminck-penning is uitgereikt. De eerste die de penning ontving was de onlangs overleden prof. dr. L.B. Holthuis.

Persinformatie
Astrid Kromhout, communicatieadviseur, tel. 071 56 87 625 of kromhout@naturalis.nl.

Algemeen beeldmateriaal en het logo van Naturalis » Het beeldmateriaal is rechtenvrij en in hoge resolutie te downloaden.