Gemeente Heusden


Heusden start reconstructie Ei van Drunen 28 maart 2008 Heusden start reconstructie Ei van Drunen

De gemeente Heusden gaat op korte termijn aan de slag met de reconstructie van het zogenoemde Ei van Drunen (afslag Heusden op de A59). Door het Ei van Drunen ook aan de zuidzijde te ontsluiten, verwacht het college een einde te kunnen maken aan de voortdurende verkeersproblemen bij de afslag Drunen-Elshout.

De aanpak van het Ei van Drunen vormt een belangrijke stap in de grootscheepse reconstructie van de A59 en de Heusdense aansluitingen op die weg. Met een volledige ontsluiting bij het Ei van Drunen kunnen de verkeersproblematiek bij de afslag Drunen-Elshout worden opgelost. Daarnaast zorgt het gelijktijdig doortrekken van de Parklaan voor een versterking van de leefbaarheid in de verschillende kernen. Met name de verkeersdrukte in de kern Nieuwkuijk zal sterk verminderen.

Drie fases
De aanpak van het Ei van Drunen bestaat uit drie fases. De eerste fase bestaat uit het doortrekken van de Parklaan, de parallelweg tussen Drunen en Nieuwkuijk. Met het oog op de definitieve aankoop van het voormalige Land van Ooit hoopt de gemeente hiermee in half juli 2008 te kunnen starten. De oplevering wordt nog dit jaar verwacht.

Fase 2 bestaat uit het aansluiten van het Ei van Drunen op het onderliggend wegennet aan de zuidzijde. Via een nieuw aan te leggen weg wordt de afslag daar aangesloten op de Parklaan. Ook wordt ter plekke een nieuwe aansluiting op Bedrijvenpark Groenewoud gerealiseerd. Daarbij worden twee rotondes aangelegd. Voor de aansluiting maakt de gemeente gebruik van de twee viaducten die enkele decennia geleden zijn aangelegd met het doel om de het Ei van Drunen te verbinden met plaatsen ten zuiden van Nieuwkuijk en Drunen.

Transferium
Als alle verkeersmaatregelen zijn uitgevoerd, volgt fase 3: de uitbreiding van Bedrijvenpark Groenewoud met een klein drie hectaren en de aanleg van een groot transferium voor zo'n 700 auto's. Vanaf dit transferium kunnen mensen op de fiets verder, richting Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen of in noordelijke richting naar de vele fietsroutes tussen Maas en A59. Ook kan het transferium een rol gaan spelen in een mogelijke hoogwaardige OV-verbinding tussen 's-Hertogenbosch en Tilburg.

Met de reconstructie is een investering gemoeid van ongeveer EUR 7 miljoen. Deze kosten worden gedragen door de gemeente en Rijkswaterstaat.
Geplaatst op: 28 maart 2008