27 mrt 2008
Onderdeel: Animal Sciences Group
Een automatische kippenvoetzoollezer in slachterijen kan zien of de
kippen een goed leven hebben gehad. De vleeskuikens hebben er zelf
niets meer aan, maar de gegevens laten wel iets zien over de
omstandigheden waarin de dieren leefden.
De Animal Sciences Group van Wageningen UR heeft samen met
pluimveeslachterij Flandrex en Meyn Food Processing Technology een
systeem ontwikkeld om in slachterijen op voetzoolkwetsuren te
controleren. Een camera bekijkt aan de lopende band de kippenvoetjes,
die aan het begin van de slachtlijn worden afgehakt. Met speciale
software wordt op deze beelden geteld hoe erg de voetzool beschadigd
is en het welzijnsniveau geclassificeerd. Van de voetzoollezer is nu
een prototype klaar. Meyn gaat het systeem optimaliseren.
Kippen krijgen huidaandoeningen aan de voet als het strooisel waarop
ze lopen nat is en blijft plakken. Aantasting van de voetzool is in
Scandinaviƫ al langer een maat voor het welzijn van kippen. Daar
tellen en classificeren mensen de huidaantastingen aan de voetzool.
Met de gegevens van de voetzoollezer op de slachtlijn kunnen
pluimveehouders worden gewezen op de aandoeningen bij hun kippen. Het
mes snijdt aan twee kanten: de pluimveehouder heeft er baat bij als
zijn kippen gezond zijn en goed groeien, en de kip is beter af zonder
voetzoolpijn.
Het systeem is ontwikkeld met steun van het Europese Welfare Quality
project, het ministerie van LNV en het Productschap voor Pluimvee en
Eieren. / Jan Braakman
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u
aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie
bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail:
pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op
http://www.resource-online.nl.