groenten
Biosap uit resten biologische
groenten
Agenda
26 mrt 2008
Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving
Vanaf komend najaar verkopen Duitse supermarkten wortel-, bieten- en
gemengde groentensap dat is vervaardigd uit Nederlandse groenteresten.
Onderzoek van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving van Wageningen UR en
het bedrijfsleven heeft aangetoond dat dit een economisch
aantrekkelijk product oplevert.
Resten van grondstoffen uit de landbouw en levensmiddelenindustrie
worden vaak gebruikt voor veevoer. Uit resten van biologisch geteelde
groenten kan echter ook groentesap worden gemaakt.
In Nederland worden jaarlijks 33.000 ton biologische winterpenen
verwerkt, waarvan 4500 ton overblijft. Van de 3700 ton biologische
rode bieten die fabrikanten elk jaar verwerken, blijft ongeveer 15
procent als restant over. Uit die resten kan biosap worden geperst.
Het drinken van groentesappen is in Duitsland al jaren zeer populair.
Onderzoekers van PPO hebben samen met het bedrijfsleven en een
hogeschool onderzocht wat de perspectieven zijn voor biologische
groentesappen, bereid volgens dit productieconcept. Daarbij is gekeken
naar de herkomst van de biologische grondstoffen, naar de kwaliteit
daarvan en naar de vraag op de markt. Naar verwachting worden de
eerste op deze duurzame wijze geproduceerde sappen vanaf oktober in de
Duitse supermarkten verkocht.
* Eindrapportage âGroentereststromen naar biosapâ (pdf)
---
Meer over dit onderwerp
Eindrapportage âGroentereststromen naar biosapâ
Contact
Noen Jukema
Onderzoeker Akkerbouw, Groene Ruimte en Vollegrondsgroente
noen.jukema@wur.nl