Gemeente Rotterdam
Rotterdam, 20 maart 2008

Persbericht

Wethouder Kaya presenteert kunst en cultuurplan Pact op Zuid

Verbinden, betrekken, beleven

Kunst en cultuur spelen een belangrijke rol bij het investeren in een wijk en het verbeteren van de sfeer tussen bewoners onderling. Dat is de reden dat het Pact op Zuid, naast een fysieke, economische en sociale pijler, ook een kunst en cultuurplan heeft gemaakt: Verbinden, betrekken, beleven. Het plan wordt op dinsdag 25 maart om 16.00 uur gepresenteerd door wethouder Orhan Kaya bij de Stichting B.a.d. aan de Talingstraat 5 in Rotterdam Charlois.

Het plan richt zich op drie invalshoeken: Verbinden, betrekken en beleven. Die invalshoeken zijn uitgewerkt in drie thema's: het erfgoed van Zuid, het gebruik van de openbare ruimte en de grote mate aan creativiteit die op Zuid aanwezig is. Bij erfgoed gaat het om het kennen en begrijpen van elkaars achtergrond. Dat is een belangrijke voorwaarde voor wederzijdse waardering. Een voorbeeld daarvan zijn de Afrikaander Tapes, waarbij de bezoeker aan de Afrikaanderwijk verhalen van vroeger en nu hoort met behulp van een handcomputer en een koptelefoon. Of het project Foto's verhalen van Zuid, waarbij op acht plaatsen op Zuid kleine tentoonstellingen zijn te zien van de geschiedenis van dat deel van de stad.

Buitenruimte is belangrijk omdat het de plek is waar bewoners elkaar ontmoeten. Bovendien bepaalt het voor een belangrijk deel of mensen zich wel of niet op hun gemak voelen. Voor 2009 gaan jongeren aan de slag om voor 25 plekken op Zuid plannen te maken. Daarnaast wordt gewerkt aan plannen om de entrees tot Rotterdam-Zuid te verbeteren.

Tot slot de creativiteit. Op Zuid hebben zich de afgelopen jaren veel kunstenaars gevestigd. In straten waar kleine ondernemers hun deuren hebben gesloten, zorgen zij voor levendigheid en binding in de wijk. In Charlois vinden bijvoorbeeld gesprekken plaats met bewoners over de inbreng van kunst bij de ontwikkeling van de wijk en zetten kunstenaars één keer per maand hun deuren open. En op Katendrecht brengt het tijdelijke Proeftheater op het Deliplein veel sfeer. In Feijenoord komt een nieuwe cultuurprijs, de Stampij Cultuurprijs. Die is bedoeld voor een kunstzinnig idee dat een actieve samenwerking omvant tussen een kunstenaar uit Feijenoord en de bewoners. In IJsselmonde gaan verschillende muzikanten en zangers het lied De Koningin van Lombardijen van Annie M.G. Schmidt ten gehore brengen.

De gemeente, de deelgemeenten en de woningcorporaties gaan samen aan de slag om het programma verder te ontwikkelen.

Wethouder Kaya (Participatie en Cutuur) is ingenomen met het plan: "Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kunst en cultuur een belangrijke rol spelen bij stedelijke vernieuwing. Huizen die in een wijk staan met veel kunst en cultuur hebben een hogere vastgoedwaarde dan vergelijkbare woningen in andere wijken. Omgekeerd kenmerken juist de zogenoemde 'probleemwijken' zich door weinig kunst en cultuur. Dat toont maar aan dat juist kunst en cultuur niet mogen ontbreken als je in een wijk aan de slag gaat!"

noot voor de redactie/