Ingezonden persbericht
Persbericht
Geheugentraining: meer dan alleen modeverschijnsel
Maastricht, 25 maart 2008 --- Geheugentrainingen worden steeds vaker gegeven, aan managers, ouderen en studenten. Er zijn zelfs trainingsspellen op de markt gebracht die het geheugen moeten opkrikken. Is het een modeverschijnsel of een adequaat middel om iemands geheugen te verbeteren? Volgens Jan-Willem van den Brandhof, oprichter van BrainStudio, kunnen we technieken leren om het geheugen te verbeteren. Des te meer het geheugen getraind en gebruikt wordt, des te beter het wordt , aldus Van den Brandhof.
Onze samenleving is aan het vergrijzen, ouderdomsziekten zoals Alzheimer en Parkinson komen steeds vaker voor. Daarnaast wordt het geheugen beproefd in onze maatschappij die steeds gejaagder is. Veertig procent van de bevolking tussen de 25 en 85 jaar oud klaagt over vergeetachtigheid, zo blijkt uit onderzoek van de geheugenpolikliniek van de Nederlandse Rijksuniversiteit Limburg.
Een hoog aantal vindt Van den Brandhof. En dan te bedenken dat het geheugen de schatkamer is van ons denken. Des te beter we ons geheugen gebruiken des te meer schatten in de schatkamer zijn opgeslagen. Van den Brandhof: Ons geheugen is bepalend voor succes en vreugde. Bovendien heeft het geheugen een directe betrokkenheid bij het oplossen van problemen, creativiteit en elk proces dat verbeeldingskracht vereist. Daarom zie ik het belang in van hersentrainingen. Continue training van het geheugen verbetert de prestatie.
Het verweer dat hiertegen door critici wordt gemaakt, is dat het geheugen tijdens trainingen niet verbeterd wordt. Deelnemers krijgen tijdens cursussen strategieën en technieken aangereikt die hen beter leren omgaan met hun geheugen en die het opnemen en/of oproepen van informatie kunnen vergemakkelijken en eventuele tekorten kunnen compenseren.
Uit een artikel in de Journal of the American Medical Association van Amerikaanse onderzoekers blijkt dat cognitieve training bij ouderen niet alleen de getrainde vaardigheid verbetert, maar dat de oefening jaren later ook in het dagelijkse leven nog nut heeft. Ouderen die niet dement zijn, weten zich vijf jaar nadat ze tien korte geheugentrainingen hebben gehad, beter in het huishouden te redden dan mensen die de trainingen indertijd niet hebben gekregen. Ook bewegen stimuleert het brein, zo blijkt uit onderzoek naar de relatie tussen fysieke activiteit en cognitief functioneren van Erik Scherder, neuropsycholoog en hoogleraar Bewegingswetenschappen aan het UMCG.
Soorten geheugen
Het menselijk geheugen bestaat uit verschillende geheugensystemen of processen, die nauw met elkaar samenwerken en gespecialiseerd zijn in het verwerken van verschillende soorten informatie. We onderscheiden drie typen geheugen: het zintuiglijke geheugen, het korte- en het langetermijngeheugen. De laatste heeft een onbeperkte opslagruimte waarin de informatie eindeloos wordt bewaard. Het raakt dus nooit vol, hoe oud men ook wordt, en de informatie wordt ook niet uitgewist. Wel kan de informatie moeilijker toegankelijk worden.
Daarnaast kent het geheugen drie fasen:
- Het leren: het in geheugen brengen van informatie.
- Het onthouden: het in geheugen opslaan van informatie.
- Het herinneren: het oproepen van informatie.
Om zaken beter de onthouden is het van belang de rechterhersenhelft te betrekken bij het proces, en daarmee bizarre beelden te maken, aldus Van den Brandhof. Hierdoor is het mogelijk informatie beter op te slaan en beter te kunnen oproepen. Dan zullen frases zoals: hoe heet het ook al weer voor een groot deel tot de verleden tijd horen.
Over BrainStudio
BrainStudio werd in 1992 opgericht door Jan-Willem van den Brandhof. De organisatie biedt trainingen en lezingen over een beter gebruik van het brein in het bedrijfsleven en geeft speciale trainingen aan jongeren en studenten. Het doel van BrainStudio is mensen te leren effectiever en creatiever met het brein om te gaan waardoor zij hun dagelijkse werkzaamheden zo efficiënt mogelijk kunnen uitvoeren. Enkele technieken zijn: het versnellen van leerprocessen, geheugentechnieken, snellezen, mind mapping, creatief denken en studietechnieken.
BrainStudio is dé Brain Training organisatie in Nederland. Het BrainStudio Concept is ondergebracht in een franchiseorganisatie. Ruim 27 duizend mensen hebben in Nederland, België, Engeland, de Verenigde Staten en Hongkong de Brain Training gevolgd. Naast de bestseller Gebruik je Hersens schreef Jan-Willem van den Brandhof de boeken Leer als een speer en Lees!. Voor meer informatie, zie www.brainstudio.nl
Voor meer informatie voor de pers:
Lubbers & De Jong PR
Anke van Heerebeek
T: +31 20 421 05 65
E: anke@l-dj.nl
BrainStudio
Jan-Willem van den Brandhof
T: +31 43 327 01 70
E: info@brainstudio.nl