Aankondiging Het Onderwijsblad nr 6 van 22 maart 2008
Utrecht, 20 maart 2008
Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad nr 6 van 22 maart, dat aanstaande vrijdag en zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd.
Plasterk: werkgevers die niet meedoen, krijgen niets
Hij is heel zeker van zijn zaak. Hogere schalen voor leraren komen weer terug. Ook voor de koppeling tussen opleiding en beloning wil hij een formule vinden. Minister Plasterk heeft namelijk een stok achter de deur: 1,1 miljard. "Dit geld is alleen voor personeelsbeleid, als werkgevers niet willen, dan krijgen ze het niet." Valt er nog wat te regeren voor een sociaaldemocratische minister in het tijdperk van deregulering?
Deal or no Deal?
In het overleg over het Actieplan Leerkracht met het ministerie en de werkgevers zijn er volgens de AOb nog vier hoofdpijndossiers. Soms ligt het ministerie dwars, dan weer wijzen de werkgevers de voorstellen af. Voor de AOb zijn de komende weken essentieel en moet er op die punten vooruitgang geboekt worden. Anders is het letterlijk -No deal- en volgen stakingsacties. In het Onderwijsblad het complete
Onschuldige docent na aanklacht compleet kapotgemaakt
Docent Frans van Altena werd anderhalf jaar geleden beschuldigd van zware mishandeling van een leerlinge. Ten onrechte, is inmiddels gebleken: het meisje probeerde hem een loer te draaien. Maar Van Altena belandde in het verdachtenbankje. Hij bracht een nacht in de cel door, een stevig politieonderzoek volgde."Ik heb niet 34 jaar in het onderwijs gewerkt om de zaak dan zo af te sluiten." Het blijkt erg makkelijk om een onschuldige docent compleet kapot te maken.
Weinig transparantie over prestatiebeloningen
Dit voorjaar leveren onderwijsinstellingen weer hun jaarcijfers in bij het ministerie. Ongetwijfeld voer voor een discussie over prestatiebeloning aan bestuurders. Op welke gronden worden die bonussen uitgedeeld? Hoe beoordeel je de verdiensten van een collegelid? En waarom mag de buitenwacht niet meekijken? Transparantie blijkt vaak te ontbreken, wrevel op de werkvloer is het resultaat. "Veel collega's zijn een schaal gezakt, de werkdruk is toegenomen. En daar staat dan tegenover dat de collegevoorzitter in 2006 op een salaris zat boven dat van Balkenende."
U kunt, mits met bronvermelding, verhalen en berichten uit het blad gebruiken.
Algemene Onderwijsbond
Algemene Onderwijsbond