Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht

Televisie

NioScoop zaterdag 22 maart, 10.55 uur - 11.25 uur, Nederland 2

Het leven van de profeet

De afgelopen dagen herdachten moslims over de hele wereld de geboortedag van de profeet Mohammed. Aanstaande zaterdag in NioScoop de herhaling van deel I van een driedelige documentaire over de persoonlijkheid van deze profeet en zijn eerste volgelingen.

NioScoop zondag 23 maart 2008, 15.00 uur - 15.30 uur, Nederland 2 Herhaling op zaterdag 29 maart 2008, 10.55 - 11.25 uur, Nederland 2

Het beeld van de brandende vlag

Aanstaande zondag in NioScoop: Volgens journalist Francisco van Jole heeft de media alleen nog maar oog voor de boze moslim met het zwaard. De beelden van de demonstraties in Afghanistan en Pakistan waarbij ook de Nederlandse vlag in brand werd gestoken bevestigen dit beeld. Volgens Midden-Oosten deskundige Bertus Hendriks spelen er bij zulk soort demonstraties echter meer factoren dan op het eerste gezicht het geval lijkt. Regimes van islamitische landen kunnen het als afleiding gebruiken voor binnenlandse problemen. 'En wie wil niet graag de kampioen van de verdediging van de islam en van de profeet en van de Heilige Koran zijn?'

Radio
De Horizon zaterdag 22 maart 2008, tussen 19.30 en 20.10 uur op Radio 5

Protesteren in Amsterdam

De Tweede Kamerfractie heeft al laten weten niets te maken te willen hebben met een grote demonstratie op de Dam in Amsterdam op zaterdag 22 maart Onder de noemer 'Nederland bekent kleur' wil de organisatie een geluid laten horen tegen racisme, polarisatie en islamofobie. De politiek is bang dat dit uitloopt op een demonstratie tegen hun collega G. Wilders en zij vinden het 'onfatsoenlijk om een collega-Kamerlid tijdens een massale openbare bijeenkomst af te vallen': 'Als we Wilders aanpakken, doen we dat in een debat in de Tweede Kamer'. Wanneer en hoe zij dat dan zullen doen is nog niet duidelijk. Vele andere organisaties en individuen worden in ieder geval wel verwacht. De Horizon is erbij om verslag te doen vanuit Amsterdam.

Beeldvorming over de profeet Mohammed

Voor miljoenen moslims over de hele wereld is de profeet Mohammed een rolmodel. Zijn leven, zijn uitspraken en zijn handelen worden gezien als een soort blauwdruk die de gewone moslim zou moeten proberen te evenaren. Eigenschappen als rechtvaardigheid, wijsheid en het opkomen voor de zwakkeren in de samenleving zijn slechts een greep uit die voorbeeldfunctie. Wanneer we hier echter de Westerse media of zelfs wetenschap op naslaan, is er weinig tot niets van deze nobele eigenschappen terug te vinden. Hoe kan één man voor meer dan een miljard mensen de ideale mens zijn en voor vele anderen een schrikbeeld? Deze discrepantie heeft veel te maken met de beeldvorming van 'de ander' in het algemeen en in het bijzonder van de islam. Met Arabist Jan Jaap de Ruiter (Universiteit van Tilburg) keren wij terug naar de ontstaansgeschiedenis van deze beeldvorming en horen we waarom dit tot op de dag van vandaag doorwerkt op ons netvlies.

Dhimmi

Het islamitische vocabulaire dringt de laatste jaren steeds meer de Europese grenzen binnen. Bijna iedere niet-moslim weet inmiddels wel ongeveer wat er met 'Ramadan' of 'Salaam aleikum' bedoeld wordt. Toch worden zo nu en dan ook termen geïntroduceerd die gebogen worden naar een betekenis die weinig met de oorsprong van het woord te maken hebben. Eén van de talloze voorbeelden hiervan is de term 'dhimmi', een begrip dat in de ontstaansgeschiedenis van de islam een belangrijke rol heeft gespeeld. Van islamkenner Bahauddin Budak horen we wat voor functie deze term ooit had.