Provincie Antwerpen
21 maart 2008
Deputatie weigert palmoliecentrale in Antwerpse haven
Milieuvergunning voor elektriciteitsproductie op basis van palmolie wordt niet toegekend
----------
Gisteren besprak de deputatie van de provincie Antwerpen de milieuvergunningsaanvraag van BioX Energy Belgium. De deputatie besloot om de vergunning niet te verlenen omdat er momenteel onvoldoende garanties zijn om de duurzaamheid van een dergelijke installatie te verzekeren
BioX Energy Belgium, een dochter van de Nederlandse energiegroep BioX, wilde een elektriciteitscentrale bouwen in de Antwerpse haven. De eenheid zou elektriciteit opwekken door de verbranding van tropische palmolie.
De deputatie trekt de duurzaamheid van deze installatie echter in twijfel. Voor de weigering beroept de provincie zich op het nieuwe art.7bis in de Belgische Grondwet, dat stelt dat de overheden in ons land in de uitoefening van hun bevoegdheden de doelstellingen van duurzame ontwikkeling moeten nastreven. En daarnaast ook nog op het Decreet Algemene Bepalingen inzake het Milieubeleid (DABM) dat de duurzame aanwending van grondstoffen en de natuur als basisdoelstelling voor het milieubeleid vooropstelt.
Gedeputeerde voor Milieu, Jos Geuens: "Een vergunning voor de exploitatie van deze elektriciteitscentrale kan dus enkel verleend worden als de gebruikte biomassa geen nefaste invloed zal hebben op de lokale voedselvoorziening, biodiversiteit, milieu, welvaart en welzijn. En dat is nu net het probleem. Bij het gebruik van palmolie als energiebron kan het voldoen aan deze doelstellingen niet gegarandeerd worden. Het grootste deel van de palmolie die internationaal verhandeld wordt, komt uit Maleisië en Indonesië. Volgens UNEP (United Nations Environment Programme) is de snelle uitbereiding van palmolieplantages één van de grootste drijfveren voor de steeds verdergaande ontbossing in Zuid-Oost Azië. De voedselprijzen schieten omhoog, omdat energiegewassen de plaats innemen van voedingsgewassen."
BioX Energy Belgium was van plan enkel gecertificeerde, duurzame palmolie te gebruiken (volgens de criteria van de Round Table on Sustainable Palm Oil). Deze gecertificeerde olie zou vanaf midden 2008 op de markt komen. Bij de duurzaamheidcriteria van de RSPO worden echter heel wat kanttekeningen geplaatst. Bovendien worden er door de RSPO geen criteria opgenomen inzake de effectieve broeikasgasreductie (CO2-balans). De RSPO dreigt op die manier de illusie te creëren dat duurzame palmolie de verdere uitbreiding van de palmolieplantages in nieuwe bosgebieden rechtvaardigt
Jos Geuens: "Wij hebben vandaag besloten dat er momenteel niet voldoende garanties zijn op een duurzame teelt en/of ontginning. De hogere overheid, Europa of de internationale gemeenschap dient hiervoor een duidelijk kader te voorzien om vergaande garanties te bieden."
Hiermee trekt de Antwerpse deputatie overigens de lijn door van een eerder genomen beslissing, waarbij bepaald werd geen biodiesel aan te kopen voor het eigen wagenpark.
Provincie Antwerpen