Ingezonden persbericht
PAASEI ONTDUIKT CONTROLE
Wie controleert de Paashaas?
Amsterdam, 21 maart 2008; Van veel geverfde paaseieren is niet meer te achterhalen of het een scharrel- of legbatterij-ei is. Dit blijkt uit een steekproef van Wakker Dier. Bij de paaseieren wordt over de eicode heengeverfd. De eicode geeft echter aan wat voor soort ei het is. In supermarkten staat de informatie op het (scharrel-ei) doosje. Maar veel eieren op de markt en in buurtwinkels worden onverpakt verkocht waardoor elke controlemogelijkheid voor de consument ontbreekt. Vermoed wordt dat dit veelal legbatterij-eieren zijn. Door een maas in de wet vervalt de stempelplicht voor eieren als ze worden gekookt waardoor paaseieren niet meer controleerbaar zijn. Wakker Dier wil daarom dat geverfde paaseieren uitsluitend verpakt verkocht worden en daarop wordt vermeld wat voor soort ei het is zodat de consument bewust kan kiezen voor een diervriendelijker paasei.
De 'scharrelpolitie' van Wakker Dier controleerde afgelopen week in supermarkten, dagmarkten en buurtwinkels op de herkomstinformatie bij geverfde Paaseieren. Europese wetgeving stelt kippenboeren verplicht om een leesbare eicode op verse eieren te drukken waaraan de consument kan zien wat voor soort ei het is. Door eieren te koken en te verven is het geen vers ei meer maar een levensmiddel waardoor de Europese handelsverordening niet meer geldt en de eicode-verplichting vervalt. De eicode geeft de consument veel informatie. Bijvoorbeeld bij de eicode 2-nl-3546751 zegt de '2' dat het een scharrelei is (0= biologisch, 1=uitloop, 3=legbatterij), 'nl' dat het ei uit Nederland komt en het laatste cijfer van welke boerderij het ei komt. Door het verven van het ei valt de verplichte eicode weg. Supermarkten lossen dit op door informatie op de eierdoosjes te vermelden. Op de markt en in buurtwinkels worden voornamelijk losse geverfde eieren verkocht, waardoor elke controle voor de consument onmogelijk is. Bij de steekproef bleek dat de meeste marktkooplui zelf ook niet wisten wat voor soort eieren ze verkochten. Bij navraag bij de eierhandel wordt bevestigd dat de kans groot is dat de consument op de markt en in buurtwinkels wordt afgescheept met een legbatterij-ei.
Negentien miljoen kippen in Nederland leven nog in de legbatterij achter tralies, op minder dan een A4'tje leefruimte. De supermarkten zegden in 2004 aan Wakker Dier toe te stoppen met de verkoop van legbatterij-eieren. Hierdoor konden miljoenen extra kippen gaan scharrelen. Sindsdien schakelen ook steeds meer koekjes-, cake en mayonaisefabrikanten over op diervriendelijkere scharreleieren. Iets meer dan de helft van de kippen in Nederland heeft een scharrel- of buitenleven. Momenteel voert Wakker Dier ondermeer actie tegen Calvé, Johma en Zaanse mayonaise vanwege het gebruik van legbatterij-eieren.
Einde persbericht