Den Haag, 20 maart 2008
Vervolgvragen aan de minister VWS over gameverslaving
1. Bent u van mening dat als een verslaving niet officieel erkend is er ook geen specifiek hulpaanbod komt? En bent u van mening dat als er geen aanbod is de vraag naar dergelijke hulp ook minder zal zijn? Is dit mogelijk de verklaring voor het feit dat slechts 1% van de mensen zich melden bij de verslavingszorg met andere verslaving dan alcohol of drugs? Bent u met ons van mening dat de vraag altijd geregistreerd dient te worden zodat gemeten kan worden wat de ontwikkeling aan vraag zijde is? Gebeurt dit ook?
2. In antwoord op mijn eerdere vraag geeft u aan dat er wel een aanbod is aan hulp bij gameverslaving; dit terwijl de mensen uit de rapportage van zembla{2} deze hulp niet konden vinden, hoe verklaart u dit? Is er een onderzoek gedaan naar de toegankelijkheid van de verslavingszorg? Zo ja, wat zijn de resultaten? Zo nee, bent u bereid een onderzoek te doen onder verwijzers en hulpvragers?
3. Bent u van mening dat behandeling voor gameverslaving van jonge kinderen vanuit de algemene verslavingsexpertise goede resultaten biedt? Zo ja, waar baseert u deze indruk op?
4. In antwoord op vraag 4 geeft u aan dat slechts 1% van de mensen die zich meldt bij de ambulante verslavingszorg zich aanmelden voor een andere verslaving dan een alcohol of drugsverslaving; om hoeveel jongeren met een gameverslaving gaat het hier concreet? Heeft u recente informatie over het aantal mensen dat lijdt aan een andere verslaving dan een alcohol- of drugsverslaving? Hoe ziet de ontwikkeling er over de jaren uit? En, ziet u aanleiding om nader onderzoek te doen naar de aard en omvang van dit probleem zodat op basis van feiten kan worden vastgesteld of hulp bij game-verslaving nodig is?
5. Tijdens het OA van 12 december 2007 heeft u gezegd de Kamer nader te informeren over nieuwe vormen van verslavingen; dit bevestigt u bij de antwoorden op mijn vragen van 29 januari 2008; kunt u aangeven op welke wijze u deze toezegging gaat vormgeven? Kunt u aangeven op welke verslavingen (buiten de verslaving die standaard zijn opgenomen) wordt ingegaan? Kunt u inmiddels aangeven wie dit onderzoek gaat uitvoeren en op welke termijn de kamer de uitkomsten van dit onderzoek tegemoet kan zien?
{1} Zie mijn eerdere vragen van 29 januari 2008 over gameverslaving: Tweede Kamer, vergaderjaar 2007-2008 nummer 1490
{1} Zembla van 27 januari 2008
Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid
Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E
{1} Zie mijn eerdere vragen van 29 januari 2008 over gameverslaving: Tweede Kamer, vergaderjaar 2007-2008 nummer 1490
{2} Zembla van 27 januari 2008
Partij van de Arbeid