Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- & Letterkunde
KANTL - CONFERENTIES 2OO8
De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde organiseert naar aanleiding van het verschijnen van nieuw werk van haar leden in het voorjaar een reeks conferenties voor een breed leespubliek. In hun lezing geven de auteurs toelichting bij hun werk of belichten er een paar aspecten van en in het geval van creatief werk lezen zij ook voor uit eigen werk.
DONDERDAG 20 MAART 20.00u
Anne Provoost
Beminde ongelovigen. Atheïstisch sermoen. n.a.v. het essay in de pamflettenreeks van Querido. WOENSDAG 16 APRIL 20.00u
Karel Porteman
Een nieuw vaderland voor de muzen.
n.a.v. deel 3 van De Geschiedenis van de Nederlandse literatuur bij Bert Bakker. WOENSDAG 21 MEI 20.00u
Anne Marie Musschoot
De dichter Karel van de Woestijne.
n.a.v. de editie van Karel van de Woestijne, Verzameld dichtwerk bij Lannoo. Toegang? 5 euro per conferentie, 12 euro voor de hele reeks. Wanneer? om 20.00u (na de lezing volgt een kleine drink in de salons) Reserveren? Is niet noodzakelijk maar wel aangewezen. 09/ 265 93 40 - info@kantl.be
Waar? Vergaderzaal
Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- & Letterkunde Koningstraat 18, B-9000 Gent
Anne Provoost - Beminde ongelovigen. Atheïstisch sermoen.(Querido)
Wat bedoelen gelovigen als ze zeggen dat hun god een plan met hen heeft? Heeft hij dan ook een plan met de niet-gelovigen, en met de planeet waarop zij wonen? In het debat over religie wordt steevast een onderscheid gemaakt tussen gematigde religie en extreme religie, maar waar ligt de grens tussen beide? Anne Provoost ontwerpt een religiometer waarmee u bij uzelf en uw vrienden op een schaal van tien kunt meten hoe (on)gelovig u bent. Ze stelt een verschuiving vast. De opgang van evangelisch creationisme, islamfundamentalisme en religieus sektarisme dwingt de niet-gelovigen tot actie. Een warm pleidooi voor een geëngageerd en energiek atheïsme.
Anne Provoost (1964) is lid van de Academie sinds 2003. Zij studeerde literatuur aan de KU Leuven, schrijft romans, essays en korte verhalen, en is lid van PEN. In 1990 debuteerde zij met Mijn tante is een grindewal en schreef daarna o.a. de meermaals bekroonde boeken Vallen (1994), De roos en het zwijn (1997), en De arkvaarders (2001). Haar nieuwste boek, In de zon kijken, verscheen vorig jaar. Anne Provoost woont met haar man en drie kinderen in Borgerhout. Meer info: www.anneprovoost.be.
(foto: C. Van Luyck)
Karel Porteman - Een nieuw vaderland voor de muzen. Overwegingen bij de nieuwe geschiedenis van de Nederlands literatuur van de Gouden Eeuw. (Bert Bakker, co-auteur: Mieke B. Smits-Veldt)
De Nederlandse 'Gouden Eeuw' betekende een hoogtepunt op het gebied van kunst en wetenschap. In de van Spanje bevrijde Republiek, die na amper twee generaties tot een Europese macht was uitgegroeid, speelde ook de literatuur een belangrijke rol. Ze ontwierp mede de waarden en idealen van de nieuwe natie; de muzen van de nieuwe, klassiek georiënteerde Europese letteren gaf zij een nieuw vaderland en voor de burgers schiep en onderhield zij een stevig sociaal bindmiddel. Dit fraaie beeld én zijn tegenbeelden worden in dit boek geëvoceerd in een uitvoerig historisch relaas, gekenmerkt door veelheid en verscheidenheid. Daarbij gaat de aandacht niet alleen uit naar de groten (Hooft, Bredero, Vondel, Huygens, Cats) en hét genre van deze periode (het toneel), maar ook naar het literaire bedrijf in zijn geheel. Ook de letterkunde van de Spaans gebleven Zuidelijke Nederlanden komt aan bod, nadrukkelijker dan ooit. Karel Porteman (1938) is lid van de Academie sinds 1992. Hij was tot 2003 hoogleraar in de Nederlandse literatuur van 1560-1800 aan de KU Leuven. Hij publiceerde boeken en artikelen over 17e-eeuwse canonauteurs, de Nederlandse mystiek, de emblemataliteratuur en de relaties tussen schilderkunst en literatuur. Anne Marie Musschoot - De dichter Karel van de Woestijne. Kanttekeningen bij een nieuwe editie van het Verzameld dichtwerk. (Lannoo) Hoe lezen wij vandaag Karel van de Woestijne, één van onze grootste dichters? Tot voor kort was het met de beschikbaarheid van zijn poëzie maar héél pover gesteld. De lyrische en de epische poëzie werden bijeengebracht in de eerste twee delen van het Verzameld werk (1948-1949). Dat was meteen de laatste complete editie van het dichtwerk. Het geheel van de monumentale epische poëzie, met twee bundels Interludiën en Zon in de rug, werd nooit herdrukt. Nochtans denken we vandaag dat de dichter juist hier, in het genre van het interludische 'spel', in de mythologisch verhullende vormgeving van de hoogst mogelijke eigenheid, misschien ook wel het hoogste van zijn poëtisch kunnen heeft bereikt. Met de publicatie van het Verzameld dichtwerk is deze schrijnende lacune helemaal opgevuld. Bovendien heeft deze nieuwe editie ook méér te bieden dan de vorige Verzameld werk-editie, die op vele punten gecorrigeerd diende te worden, en zelfs kon worden aangevuld met enkele nooit herdrukte jeugdgedichten. Tijd voor herontdekking.
Anne Marie Musschoot (1944) is lid van de Academie sinds 1999. Zij was tot 1 oktober 2007 hoogleraar moderne Nederlandse literatuur en Algemene literatuurwetenschap aan de Universiteit Gent. Zij publiceerde vooral over de literatuur van het fin de siècle en van de twintigste eeuw en bezorgde diverse edities van Cyriel Buysse en Karel van de Woestijne. Zij vormt samen met A.J.Gelderblom de hoofdredactie van de nieuwe Geschiedenis van de Nederlandse literatuur.
(foto: G. Toch)
Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) Koningstraat 18 - B-9000 Gent
Tel: + 32 9 265 93 40 / Fax: +32 9 265 93 49
E-mail:
---- --