KNMG

KNMG ondersteunt artsen bij klachten farmaceutische industrie

Heeft u een klacht over beïnvloeding door de farmaceutische industrie? De KNMG ondersteunt u!

U bent huisarts. Op een bijeenkomst in het ziekenhuis komt u een bevriend internist tegen die u en passant vraagt of u alle patiënten met hart- en vaatziekten voortaan naar hem wilt verwijzen. Hij doet mee aan een onderzoek van een farmaceutisch bedrijf naar hart- en vaatziekten. Voor elke patiënt die u verwijst krijgt u van het bedrijf een vergoeding van ¤ 75,-. U denkt: ´Volgens mij mag dat niet´, maar u zegt: 'Ik zal kijken' en brengt het gesprek snel op een ander onderwerp.

Hoe komt het toch dat wij op zo´n moment geneigd zijn onze mond te houden? We weten best dat een financiële vergoeding voor een verwijzing overdreven is, ja zelfs ethisch onverantwoord. Maar we denken: er zal wel een protocol zijn en een goede onderbouwing voor die vergoeding, en bovendien willen we niet moeilijk doen tegenover een goede collega met wie we veel samenwerken.

Veel artsen hebben een enigszins dubbele relatie met de farmaceutische industrie. De industrie maakt veel mogelijk, levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de geneeskunde door middel van innovatieve farmacotherapie. Zonder de farmaceutische industrie zou veel niet kunnen dat nu wél kan. Maar de farmaceutische industrieën willen hun middelen ook 'in uw pen' krijgen, het zijn óók gewone commerciële bedrijven die winst moeten maken. Dat mag ook best, en reclame voor geneesmiddelen mag dus ook best, maar u moet wel onafhankelijk kunnen blijven bij het voorschrijven van geneesmiddelen. U mag, met andere woorden, niet op een ongewenste manier beïnvloed worden door de farmaceutische industrie. U moet voorschrijven wat het beste is voor uw patiënt en niet een bepaald middel van een bepaald bedrijf voorschrijven omdat u zich op een of andere manier hebt verplicht aan dat bedrijf en u zich geroepen voelt hun middel voor te schrijven. Daarom, en om zelfs maar die schijn te voorkomen, zijn er de spelregels van de Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR). Regels over het aannemen van cadeautjes of gastvrijheid bij congressen, over dienstverlening en sponsoring. Gastvrijheid moet in het teken staan van de wetenschap, cadeautjes mogen alleen zeer bescheiden zijn en dienstverlening aan de industrie en sponsoring door de industrie moeten transparant en proportioneel zijn.

Er mag best het een en ander, maar het moet wel volgens de regels. De belangrijkste reden is dat de patiënt moet kunnen rekenen op de onafhankelijkheid en deskundigheid van de arts bij het voorschrijven van geneesmiddelen. Daarom is het belangrijk dat er spelregels zijn en dat ze worden nageleefd, in het belang van de kwaliteit van de farmaceutische zorg èn in het belang van het imago van het artsenberoep. Daarom participeert de KNMG in de Stichting CGR en bieden wij artsen het komende jaar ondersteuning aan bij het indienen van klachten over onoorbaar gedrag van de farmaceutische industrie, gericht op ongewenste beïnvloeding van het voorschrijfgedrag van de arts (zie elders in deze rubriek). Dat het lastig kan zijn om een klacht in te dienen, is duidelijk. De huisarts uit bovenstaande casus wil het zijn collega niet lastig maken, wil niet 'klikken'. Een klacht indienen geeft gedoe en kost tijd. Maar het is uitermate belangrijk dat u dat toch doet in voorkomende gevallen. In het belang van de patiënt, èn in het belang van het imago van het artsenberoep.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u kijken op www.cgr.nl. Heeft u een vraag hierover dan kunt u terecht bij de Artseninfolijn van de KNMG; e-mail: artseninfolijn@fed.knmg.nl, tel. 030- 28 23 322.