SGP


19 - 03 - 08 | SGP wil 'beslisgesprek' over abortus niet meer in abortusklinieken, maar in 'neutrale' omgeving

Het is onbegrijpelijk dat het Evaluatierapport WAZ constateert dat de Abortuswet goed wordt nageleefd.
Het tegendeel is het geval: juist de levensbeschermende bepalingen worden niet of slechts nauwelijks toegepast.
Zo is het ook met de hele 'abortus-infrastructuur'. Die is helemaal afgestemd op het zo snel en soepel mogelijk kunnen doden van het ongeboren leven. Vrouwen die daarentegen kiezen voor het leven van hun kind lopen op tegen ingewikkelde regels en een berg bureaucratie. In het overleg over de Abortuswet pleit SGP-woordvoerder Van der Vlies ervoor om het 'beslisgesprek' van de vrouw over abortus niet meer in, maar buiten de abortuskliniek te houden - in 'neutrale' omgeving dus. Ook moet iedere vrouw tijdens de beraadtermijn schriftelijke informatie meekrijgen over alternatieven,
hulpmogelijkheden en de gevolgen van een abortus. Verder wil de SGP een breder debat over het doden van (ongeboren) kinderen mete en handicap, zoals het syndroom van Down of een open ruggetje.

________________________________________

AO evaluatie Wet afbreking zwangerschap
B.J. van der Vlies
19 maart 2008

Voorzitter. Met diepe pijn in het hart zit ik hier. Al 25 jaar lang wordt met goedkeuring van de overheid het leven van jonge kinderen in de moederschoot beëindigd.

Kleine lettertjes
Artikel 1 van onze Grondwet lijkt zo duidelijk: âAllen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld.â In de kleine lettertjes staat onleesbaar genoteerd: âIn afwijking van dit artikel bent u de eerste 24 weken van uw leven vogelvrij. Uw leven is dan niet gelijk aan dat van anderen. Dit lid is van overeenkomstige toepassing als u een handicap heeft.â Zolang de WAZ nog bestaat is discriminatie aan de orde van de dag.

Volgens het evaluatierapport wordt de wet goed nageleefd. Een onbegrijpelijke conclusie. Immers: juist die normen die het ongeboren leven zouden moeten beschermen worden in ruime mate overtreden. De beraadtermijn wordt vaak niet in acht genomen. Alternatieven (adoptie, pleegzorg, uitdragen, financiële of psychische hulp) komen zeer vaak niet aan de orde. In het licht van de WGBO (âinformed consentâ) is dat een vreemde zaak. Voor de ongeborene zelfs levensbedreigend.

Schijn-onderzoek
Afgezet tegen het aantal geboorten stijgt het abortuscijfer nog behoorlijk snel. Wat is het streefdoel van dit kabinet om het beleid succesvol te noemen? Het is goed dat de oorzaken onderzocht worden. Dit mag geen schijn-onderzoek zijn. Nadere inkleuring van de ânoodsituatieâ mag niet worden uitgesloten. De SGP zou graag zien dat er ook onderzocht wordt waarom vrouwen juist afzien van een abortus.

De toegenomen medische mogelijkheden maken het niet meer dan logisch dat de feitelijke abortusgrens (sterk) omlaag gaat. Het zou vreemd zijn dat een ongeboren kind geaborteerd wordt, terwijl een geboren kind van dezelfde leeftijd behandeld wordt. Graag een bevestiging dat dit op grond van artikel 82a WvSr automatisch gebeurt.

Tienermoeders
Het beëindigen van de zwangerschap is tot in de puntjes geregeld. Tienermoeders die hun kindje willen laten komen lopen vast in de bureaucratische rompslomp. De SGP vindt dit onrustbarend. Die jonge moeders zitten al zo in de problemen. Graag zien wij onderzoek naar wat nodig is voor een zo goed mogelijk uitdragen van de zwangerschap. Wat gaat de regering doen om deze moedige moeders het leven te vergemakkelijken? Zorg in ieder geval voor één loket waar alles geregeld kan worden.

De bekostiging van tienermoederopvang is nog steeds niet goed geregeld. Graag een eenvoudige, heldere financiering. Dit zou bijvoorbeeld kunnen via de centrumgemeenten van de WMO.

Beslisgesprek en beraadtermijn
Het beslisgesprek en de hulpverlening moeten buiten de abortuskliniek plaatsvinden: objectieve hulpverlening kan niet plaatsvinden in een instelling die gericht is op het uitvoeren van abortussen. Zie bijvoorbeeld Duitsland waar gewerkt wordt met een onafhankelijke hulpverlener. Waarom ook geen uitdrukkelijke verslaglegging over de geraadpleegde deskundigen?
De SGP pleit voor inhoudelijke invulling van de beraadtermijn volgens toetsbare criteria voor elke zwangerschapsafbreking. Hoe denkt de staatssecretaris over het standaard meegeven van schriftelijke informatie (âbijsluiterâ) waarin alternatieven, uitleg over botsende waarden en mogelijke (psychische) gevolgen worden uiteengezet? Volledig uitgesloten moet worden dat er ook maar één abortus plaatsvindt zonder deze duidelijkheid.

De opleiding en nascholing van artsen, maatschappelijk werkers en andere betrokkenen moet beter. Welke concrete maatregelen gaat de staatssecretaris daarvoor nemen?

Struisvogelpolitiek
Graag ziet de SGP een fundamenteel debat over (ernstige) handicaps en een goede evaluatie van het beleid. Eenzijdig wordt benadrukt dat bijvoorbeeld spina bifida of het syndroom van Down geen goede levensverwachting geeft. De praktijk leert echter anders. De tijd is nu echt voorbij dat wij uit onze ivoren toren mogen zeggen dat hun leven het niet waard is geleefd te worden. We maken ons terecht zorgen over de slechte behandeling van gehandicapten in de wereld. De balk in ons eigen oog zien we niet: wij verstoten hen voor of na de geboorte. Waarom? Wat vinden de betrokkenen zelf? Daarom is ook stevige herbezinning nodig over de consequenties van prenatale screening. Juichen als het aantal levensbeëindigingen afneemt, terwijl het aantal late abortussen vanwege handicap toeneemt, is natuurlijk struisvogelpolitiek. Voor beide handelingen zou goedkeuring vooraf nodig moeten zijn.

Wijsheid of verval
Hippocrates was al veel wijzer: âNooit zal ik, om iemand te gerieven, een dodelijk middel voorschrijven of een raad geven, die, als hij wordt gevolgd, de dood tot gevolg heeft. Nooit zal ik een vrouw een instrument voorschrijven om een miskraam op te wekken. Maar ik zal de zuiverheid van mijn leven en mijn kunst bewaren.â

Waarvan akte!

Een staat die zijn burgers niet beschermt vertoont ernstige tekenen van een beschaving in verval.

SGP wil 'beslisgesprek' over abortus niet meer in abortusklinieken, maar in 'neutrale' omgeving