Universiteit Twente

Herstellende CVA-patiënt zet beste been vóór

Functieherstel na een beroerte (CVA) is in belangrijke mate toe te schrijven aan compensatie. Als patiënten weer goed leren staan en lopen, is dit niet primair dankzij veranderingen in het aangedane been, zoals vaak wordt gedacht. Compensatie door het gezonde been is het belangrijkste mechanisme, concludeert Edwin van Asseldonk van de Universiteit Twente na onderzoek onder CVA-patiënten. Hij promoveert op 20 maart aan de faculteit Construerende Technische Wetenschappen.

Van Asseldonk heeft de balans van mensen die een CVA hebben gehad, onderzocht door de krachten te meten rond het enkelgewricht. Hij doet dit op momenten dat mensen hun balans herstellen en handhaven, op een platform dat snel kan bewegen, roteren of kantelen. Dit platform geeft een voortdurende verstoring waarbij de proefpersoon dreigt voorover of achterover te vallen en probeert zijn of haar balans te herstellen. Van Asseldonk heeft methoden ontwikkeld waarmee het mogelijk is vast te stellen, welk been verantwoordelijk is voor het welslagen van deze balanshandhaving. Uit zijn onderzoek blijkt dat het handhaven van de balans bijna volledig toe te schrijven is aan het gezonde been. Van Asseldonk meet daarvoor welke stabilisatiemechanismen actief zijn in het aangedane en het gezonde been. Hieruit blijkt dat het aangedane been nauwelijks bijdraagt, èn dat dit ook niet veranderde na een training die specifiek gericht was op het herstel in het slechte been.

Na een CVA kan een patiënt eenzijdige verlammingsverschijnselen hebben die het gebruik van deze lichaamszijde ernstig belemmert, voor uiteenlopende taken. Uit Van Asseldonk's bevindingen blijkt dat het de vraag is of therapie zich moet richten op herstel van het aangedane been of op puur functioneel herstel. In het laatste geval is het belangrijk om ook het gebruik van compensatiestrategieën toe te laten en mogelijk ook om deze strategieën te trainen.

Het onderzoek is uitgevoerd binnen het BMTI Instituut voor Biomedische Technologie van de UT, vakgroep Biomedische Werktuigbouwkunde, in samenwerking met revalidatiecentrum Het Roessingh in Enschede en Roessingh Research & Development. In het vervolgtraject ontwikkelen de onderzoekers een robot die patiënten helpt om de loopbeweging te trainen. Hierbij zullen ze rekening houden met de beperkte invloed die is uit te oefenen op het aangedane been.

Noot voor de pers

Edwin van Asseldonk (1978, Erp) studeerde Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij heeft zijn promotieonderzoek gedaan in de vakgroep Biomedische Werktuigbouwkunde onder leiding van prof.dr. Frans van der Helm en dr.ir. Herman van der Kooij.

Het proefschrift, of een samenvatting ervan, is digitaal beschikbaar.

Contactpersoon voor de pers: Wiebe van der Veen, tel (053)4894244

Top
Laatst gewijzigd op 20-03-2008 12:10:34 door Webmaster