Voor participatie is meer nodig dan alleen de WWB
20/03/2008 12:11
VNG
De Wet Werk en Bijstand (WWB) is een belangrijk middel voor gemeenten om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen aan het werk gaan. Maar het is niet genoeg. Gemeenten hebben meer ruimte voor creativiteit nodig om àlle burgers actief te laten meedoen in de maatschappij. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) pleit daarom voor samenvoeging van alle middelen voor werk, inburgering en scholing, participatiebanen en meer vrijheid om werkzoekenden financieel te ondersteunen.
Uit de evaluatie van de WWB blijkt dat gemeenten de wet tot een succes hebben gemaakt. Zij hebben het uitgangspunt van de wet 'werk boven inkomen' serieus opgepakt en veel mensen aan het werk geholpen. De VNG en gemeenten zijn blij met het goede resultaat, maar vinden dat het nu tijd is om door te pakken.
Eén gezamenlijke pot met geld
Gemeenten kunnen burgers richting werk, scholing of een inburgeringscursus leiden, maar worden nu gehinderd door veel verschillende potten waaruit de financiën komen. Zij moeten daarover afzonderlijk verantwoording afleggen aan het Rijk. Dit kost gemeenten extra geld en mankracht en zorgt er uiteindelijk voor dat minder mensen aan het loket geholpen kunnen worden. De VNG pleit daarom voor samenvoeging van alle middelen voor werk, inburgering en scholing in één gezamenlijke pot die gemeenten naar eigen inzicht kunnen besteden. Zij kunnen dan op lokaal niveau bepalen op welke wijze burgers zo actief mogelijk kunnen deelnemen aan de maatschappij en maatwerk leveren in de vorm van scholing en/of een traject gericht op werk. Voor de burger geldt dat hij sneller aan de slag kan en zo weinig mogelijk merkt van allerlei regelingen.
Participatiebanen voor mensen zonder perspectief op werk
Er zijn echter mensen die niet uit de bijstand zullen komen. Gemeenten willen deze mensen via bijvoorbeeld participatiebanen deel laten nemen aan de samenleving, zodat ook zij kunnen meedoen en niet langs de kant blijven staan. Want iedereen moet een kans krijgen om actief deel te nemen aan de maatschappij. Dat vergroot de kansen van mensen en is goed voor de sociale samenhang.
Ondersteuning voor mensen met kleine banen
Ook willen gemeenten mensen die parttime aan het werk gaan daarvoor financieel kunnen belonen, bijvoorbeeld door hen maandelijks een premie te geven. Deze prikkels zijn belangrijk om meer mensen blijvend te motiveren hun werk te behouden.
Den Haag, 20 maart 2008
http://www.vng.nl
Vereniging Nederlandse Gemeenten