Tekort aan geschoold personeel blijft stijgen
20/03/2008 11:57
Grant Thornton
Alphen aan den Rijn, 20 maart 2008
Net als in 2007 zet het tekort aan geschoold personeel een rem op de groei van het MKB. Iets meer dan de helft (52 procent) van de ondernemers verwacht dat zij met dit probleem zullen worden geconfronteerd. Daar staat tegenover dat Nederlandse ondernemingen internationaal gemeten het minst worden belemmerd door kosten van financiering, de beschikbaarheid van werkkapitaal of een afgenomen vraag. Dat blijkt uit het International Business Report 2008 (IBR) van accountants- en adviesorganisatie Grant Thorton.
De zorg over voldoende geschoold personeel is in Nederland in een jaar tijd fors gestegen, van 40 procent in 2007 naar 52 procent in 2008. Dit cijfer stijgt overigens sinds 2004 gestaag. In Europa hebben behalve Nederlandse ondernemers ook Belgische, Poolse en Turkse ondernemers meer dan gemiddeld last van het tekort aan goed opgeleide werknemers. In Ierland, Griekenland en Italië blijkt het vinden van de juiste mensen veel minder moeilijk. Hooguit twee van de tien ondervraagde bedrijven ondervinden daar in deze landen hinder van. Desalniettemin blijkt uit het IBR dat het gebrek aan geschoold personeel voor het eerst wereldwijd een groter struikelblok is dan bureaucratie, dat naar de tweede plek is verdrongen.
Langer doorwerken
Van alle ruim 7200 ondervraagde ondernemingen ervaart ruim 37 procent de personele problematiek als grootste obstakel voor groei, terwijl 31 procent bureaucratie en regelgeving als belangrijkste factor noemt. "De arbeidsmarktkrapte wordt een steeds groter probleem", constateert Jacob Mook, business leader International Tax Services bij Grant Thornton. "Onze cliënten hebber er zichtbaar last van en uiteindelijk zal het leiden tot lagere groeiverwachtingen. Een van de oplossingen is wellicht het langer doorwerken van ervaren werknemers, analoog aan de aow-discussie."
Private equity
Opvallend is verder ook dat Nederlandse ondernemers nauwelijks problemen ervaren met de kosten voor financiering of de toegang tot investeringsmiddelen. Minder dan tien procent van de deelnemers aan het IBR maakt zich hierover zorgen. Europees gezien ligt dit cijfer op 18 procent. Het wereldwijde gemiddelde is 25 procent. Net als voorgaande jaren maakt het IBR duidelijk dat bedrijven in westerse economieën makkelijker over geld kunnen beschikken dan bedrijven in het oosten en Latijns-Amerika. "Een groot verschil met de Amerikaanse continenten en het oosten is het beter ontwikkelde bancaire systeem in onze regio", aldus Mook. "In landen waar het bankwezen minder is ontwikkeld, moeten bedrijven veel eerder aankloppen bij private equity-fondsen die veel hogere eisen stellen aan de leningen."
Onrechtvaardig
De angst voor overmatige regelgeving is onder Nederlandse bedrijven nog iets afgenomen ten opzichte van vorige jaar, van 34 naar 33 procent. De daling is daarmee flink minder dan in voorgaande jaren. "Het vertrouwen in het verder terugdringen van de complexiteit in regelgeving neemt af", zegt Mook. "Het huidige kabinet kwam met goede voornemens, maar in de praktijk zie je er nog weinig van terug. Een kostbaar probleem voor veel bedrijven, want juist die complexiteit zorgt ervoor dat zij dure adviseurs in de hand moeten nemen. Er zit ook iets onrechtvaardigs in, de overheid stelt ingewikkelde regels vast, maar het bedrijfsleven moet ze in veel gevallen uitvoeren en draait voor de kosten op."
- EINDE PERSBERICHT -
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Grant Thornton
Drs. Christine Elzen, Hoofd marketing en communicatie
T: 0172 - 416868
E: christine.elzen@gt.nl
I: www.gt.nl
Noot voor de redactie:
Noot voor de redactie,