Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


oudste ziekenhuis van Amsterdamse binnenstad

Persbericht: Boek over het oudste ziekenhuis van Amsterdamse binnenstad

150 jaar ziekenhuishistorie in woord en beeld

Amsterdam, donderdag 20 maart 2008

Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het Prinsengrachtziekenhuis brengt het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) een speciaal boek uit: 'Zevenhonderdnegenenzestig - Gezichten van het Prinsengrachtziekenhuis'. Het eerste exemplaar wordt vrijdag 21 maart aanstaande uitgereikt.
In het boek zijn historische momenten maar ook persoonlijke verhalen van onder andere (oud-) specialisten, verpleegkundigen en portiers te vinden. Zij vertellen over hun opleiding, werk en verblijf in het ziekenhuis waardoor het een bijzonder boek is geworden.

In het boek vertellen, naast medewerkers, ook buurtbewoners en de middenstand van het Spiegelkwartier over hun band met het ziekenhuis. Het ziekenhuis was van oorsprong een huis waar `daartoe aanbevolen vrouwen door een bekwame opleiding geschikt werden gemaakt tot het behoorlijk verplegen van zieken'. Je moest van goede huize komen, van onbesproken gedrag zijn en bij voorkeur ongebonden. Verder wordt in het boek uitgebreid stilgestaan bij de gedaanteverandering die het gebouw aan de Prinsengracht No. 769 sinds haar ontstaan heeft ondergaan door diverse verbouwingen en wordt een visie op de toekomst gegeven.

Uitgebreide poliklinische zorg
Het Prinsengrachtziekenhuis is in 1857 ontstaan en heeft tot halverwege de jaren '90 klinische en poliklinische zorg geboden. Het ziekenhuis was 24 uur per dag open. Na de fusie met het OLVG in 1994 kwam daar een einde aan. Poliklinische zorg werd het uitgangspunt en operaties werden alleen nog uitgevoerd in dagbehandeling. De afgelopen tien jaar richtte de locatie Prinsengracht van het OLVG zich vooral op uitgebreide ambulante zorg voor de meest voorkomende specialismen.

`Zevenhonderdnegenenzestig - Gezichten van het
Prinsengrachtziekenhuis'
Het boek is samengesteld door auteur Titus van den Hurk en telt 127 pagina's. Het is vanaf zaterdag 22 maart verkrijgbaar bij de Amsterdamse boekhandels Selexyz Scheltema (Koningsplein) en boekhandel Athenaeum aan het Spui en kost EUR 30,- (het ISDN-nummer is 978 90 812611). Uiteraard is het ook verkrijgbaar op de locatie Prinsengracht en locatie Oosterpark van het OLVG.

Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting OLVG, via (020) 599 30 10.