UMC Utrecht


Bijholteontsteking: antibiotica onnodig

In de huisartspraktijk is het voorschrijven van antibiotica aan patiënten met een acute bij- of kaakholte-ontsteking niet zinvol. Om één patiënt te genezen moeten vijftien behandeld worden. Dit beschrijft Ted van Essen, van het Julius Centrum dat onderdeel is van het UMC Utrecht, samen met zeven buitenlandse collega's in het tijdschrift The Lancet van 15 maart.

Van Essen en collega's verrichtten een meta-analyse van individuele patiëntgegevens naar antibioticagebruik bij acute bijholte-ontsteking. Ze verzamelden de gegevens van 2547 volwassen patiënten uit 9 onderzoeken en analyseerden het effect van de behandeling door de huisarts. Het blijkt dat vijftien patiënten met antibiotica behandeld moeten worden voordat één patiënt extra geneest. Zelfs als de huisarts pus in de keelholte ziet, wellicht een symptoom van een bacteriële infectie, heeft een antibioticum weinig nut. In die groep moeten nog steeds acht patiënten behandeld worden om één te genezen.

Ook voor oudere patiënten en patiënten met ernstiger symptomen levert de antibiotica-behandeling niks op. "Patiënten met een acute bijholte-ontsteking hebben geen baat bij antibiotica", concluderen Van Essen en collega's. "Oplettend afwachten is voldoende, alleen het verlichten van de klachten met pijnstillers of neusdruppels is nodig."

Alleen bij zeer ernstige klachten, zoals hoge koorts of intense aangezichtspijn, kan behandeling met antibiotica zinvol zijn. De klachten wijzen dan misschien op een ernstige complicatie zoals een abces. Maar patiënten met deze klachten zijn niet opgenomen in de 9 geanalyseerde onderzoeken, dus de Lancet-publicatie kan hierover geen uitsluitsel geven.

In Europa krijgen 72-92% van de patiënten met acute rhinosinusitis in de huisartspraktijk een recept voor antibiotica. Huisartsen schrijven teveel antibiotica voor bij acute bijholte-ontsteking omdat het moeilijk is onderscheid te maken tussen bacteriële en virale infecties, in dat laatste geval helpen antibiotica zeker niet. Geen enkel symptoom of test, of combinatie daarvan, kan met zekerheid patiënten aanwijzen die wel baat hebben bij een antibioticum. Resistentie tegen antibiotica komt vaker voor in landen waar meer antibiotica worden gebruikt en leidt wereldwijd tot verhoogde morbiditeit, mortaliteit en extra kosten.
vrijdag 14 maart 2008