over Hygiëne in ziekenhuizen

Antwoorden op kamervragen van Agema over Hygiëne in ziekenhuizen

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2836029

19 maart 2008

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Agema over Hygiëne in ziekenhuizen (2070813060).

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht `Ziekenhuizen waren rond 1900 hygiënischer'? 1)

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Deelt u de mening dat het onvoorstelbaar is dat in de 21ste eeuw met verregaande digitalisering, kwaliteitscontroles en kennis de hygiëne in ziekenhuizen slechter is dan honderd jaar geleden? Zo ja, wat gaat u hieraan doen?

Antwoord 2
Ik ben niet van mening dat de hygiëne slechter is dan honderd jaar geleden. Ik ben er van overtuigd dat dit niet het geval is, juist door de grotere kennis en controles op de kwaliteit. Ik onderschrijf wel het signaal dat er nog harder ingezet kan worden op het verbeteren van de hygiëne en het voorkomen van infecties bij patiënten. Infectiepreventie is een essentieel onderdeel van patiëntveiligheid.

Uit het surveillancenetwerk PREventie van ZIEkenhuisinfecties door Surveillance (PREZIES) is bekend dat er veel variatie is tussen verschillende afdelingen in het aantal infecties na een operatie. Dat betekent dat er ook nog veel verbeterd kan worden. Deelname aan het PREZIES netwerk is daarom al een paar jaar onderdeel van de basisset indicatoren van de Inspectie.

Infectiepreventie neemt ook een prominente plek in bij het programma `Voorkom schade, werk veilig' van de Nederlandse ziekenhuissector. In dit programma zijn 10 thema's gekozen waarop snelle verbeteringen nodig en mogelijk zijn. De eerste thema's zijn het voorkomen van infecties na een operatie en het voorkomen van bloedvergiftiging. Hierbij zal gebruik worden gemaakt van de richtlijnen en hygiënevoorschriften van de werkgroep infectiepreventie, van de kennis uit het surveillancenetwerk PREventie van ZIEkenhuisinfecties door Surveillance (PREZIES) en van internationale kennis over het voorkomen van wondinfecties en bloedvergiftiging.