Ingezonden persbericht



---

De beer is los in Burgers' Rimba!

Maleise mannetjesbeer voor het eerst zichtbaar voor het publiek

Op dinsdag 18 maart maakt de Maleise mannetjesbeer voor het eerst kennis met zijn verwarmde binnenverblijf in Burgers' Rimba. Op woensdag 19 maart is het dier voor het eerst zichtbaar voor het publiek. Maleise beren zijn verzot op fruit en zoetigheid en het dier zal bij zijn eerste kennismaking met zijn nieuwe binnenverblijf dan ook getrakteerd worden op lekkere hapjes. Ter gelegenheid van het 95-jarige bestaan opent Burgers' Zoo medio mei Burgers' Rimba, waarin tijgers, beren, apen, herten, runderen, varanen en slangen uit het Maleise oerwoud te zien zijn. Met Pasen zijn de beren, apen, herten en runderen al te bekijken, terwijl de tijgers, varanen en slangen pas vlak voor de officiële opening in mei te zien zullen zijn.

Europa's hoop in bange dagen
Mannetjesbeer Frodo is Europa's hoop in bange dagen, want Maleise beren planten zich helaas maar moeilijk voort. Bovendien is er een groot tekort aan mannetjes in de dierentuinpopulatie. Frodo is een jonge man van drie jaar en negen maanden oud, die is geboren in de dierentuin van Oost-Berlijn. In het kader van het Europese fokprogramma voor de Maleise beer is Frodo enige tijd geleden verhuisd naar Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek, waar hij gekoppeld zou moeten worden aan twee oudere dames.

Held op sokken
De twee oudere dames in Hilvarenbeek moesten echter weinig hebben van die jonge knaap en dat werd Frodo met niet mis te verstane berencommunicatie duidelijk gemaakt. Van een introductie en de daaruit voortvloeiende voortplanting was geen sprake: Frodo zou duidelijk niet opgewassen zijn tegen de potige dames. In Burgers' Zoo wordt Frodo op termijn gekoppeld aan twee jongere dames van zes jaar oud die vanuit de dierentuin van Keulen in Arnhem zullen arriveren.

Handige acrobaten
Maleise beren zijn de kleinste van de grote beren en hebben het formaat en de kleuren van een forse rottweiler. De dieren zijn zeer actieve, behendige klimmers die bovendien uitstekend kunnen graven. Maleise beren kunnen urenlang op hun kop in de boom hangen om met de lange tong en scherpe nagels bijvoorbeeld een bijennest te plunderen op zoek naar honing.