European Union



Brussel, 19 maart 2008

Volgens het telecomverslag van de Commissie liggen 8 lidstaten van de EU op het gebied van breedbandgebruik voor op de VS

Denemarken, Finland, Nederland en Zweden zijn wereldleiders op het gebied van breedbandgebruik met een penetratiegraad van meer dan 30% eind 2007, aldus het vandaag uitgebrachte 13^e voortgangsverslag over de interne telecommarkt van de Europese Commissie. In deze EU-landen en in het Verenigd Koninkrijk, België, Luxemburg en Frankrijk was de breedbandpenetratiegraad in juli 2007 groter dan in de VS (22,1%). In 2007 kwamen er in de EU 19 miljoen breedbandlijnen bij, wat overeenkomt met meer dan 50.000 huishoudens per dag. De breedbandsector genereerde geschatte inkomsten van 62 miljard euro en Europa's totale penetratiegraad bereikte 20%. Toch kan de consument nog veel voordeel doen met een versterkte interne markt, versterkte concurrentie en verminderde regelgevingsdruk voor de marktspelers.

"De opzet van het Europese regelgevingsmodel is de concurrentie op de telecommarkt te vergroten en dit begint nu ongetwijfeld resultaat op te leveren", verklaarde Viviane Reding, EU-commissaris voor telecom. "Maar het werk is nog niet af. Voor de toegang tot het vaste netwerk, die voor 86,5% van de klanten nog steeds via de infrastructuur van de gevestigde exploitant loopt, is de concurrentie beperkt. Hoewel telecomtechnologieën niet aan grenzen zijn gebonden, opereert bovendien maar 30% van de grote EU-exploitanten buiten hun thuismarkt. Daaruit blijkt dat het ons nog steeds ontbreekt aan een aantrekkelijke interne markt voor ondernemingen en diensten van Europese omvang, en dat wij dus onze inspanningen moeten intensiveren om in Europa de regelgevingsgrenzen te verminderen. Alleen door de interne markt voor ondernemingen open te stellen, zal Europa concurrerend worden en zal de consument profiteren van een breed assortiment veelsoortige en betaalbare diensten.

Het voortgangsverslag van vandaag biedt op basis van feiten en cijfers van nationale telecomtoezichthouders en marktspelers een momentopname van Europa's interne telecommarkt in december 2007.

De telecomsector is ongeveer 300 miljard euro (2% van het EU-bbp) waard en is vorig jaar met 1,9% gegroeid. 2007 was ook het vijfde opeenvolgende jaar dat de investeringen in deze sector stegen: ze bedragen nu meer dan 50 miljard euro (evenveel als in de VS en meer dan in China en Japan samen).

Een groeiende sector

De mobiele sector blijft de grootste op de telecommarkt, met inkomsten die 3,8% toenamen tot 137 miljard euro. De mobiele penetratie bleef stijgen en bedroeg 112% (103% in 2006). De penetratiegraad van de mobiele telefonie van de derde generatie (3G) verdubbelde tot 20% in 2007: er zijn nu meer dan 88 miljoen abonnees. Met het van start gaan van 3G zijn de mobiele datadiensten ongeveer 40% gegroeid.

Tegenover 2006 daalden de inkomsten uit vaste spraaktelefonie met 5% doordat klanten naar mobiele en IP-diensten overschakelden. De exploitanten van vaste telefonie werden hiervoor echter gecompenseerd door een sterke groei in hun breedbanddiensten, die 62 miljard euro aan inkomsten genereerden.

In 2007 veranderden 12 miljoen klanten van exploitant

Het feit dat de prijzen van mobiele spraaktelefonie tot 14% daalden, heeft geleid tot verlagingen van de mobiele terminatingtarieven, dit wil zeggen de tarieven die de exploitanten elkaar aanrekenen voor het doorschakelen van oproepen tussen hun netwerken. Deze verlagingen kwamen er na ingrijpen van nationale telecomtoezichthouders. De consumenten hadden ook een grotere keuze uit bundels. 13% van de Europeanen heeft een abonnement op een bundel met één factuur, 12% kiest voor een bundel met tv, 23% met spraaktelefonie, 6% met mobiele telefonie en 24% met internet.

Nummerportabiliteit - van exploitant veranderen zonder van nummer te veranderen - is nu mogelijk voor alle vaste en mobiele gebruikers behalve in Bulgarije en Roemenië. In 2007 veranderden 12 miljoen consumenten van exploitant.

De interne telecommarkt ... nog veel werk aan de winkel

In het Commissieverslag worden ook de gebieden in kaart gebracht waar de interne telecommarkt nog onvoltooid is:
* De gevestigde exploitanten hebben meer dan 46% van de breedbandlijnen in handen en in 7 lidstaten controleren zij meer dan 60% van de breedbandverbindingen. In Cyprus, Luxemburg en Finland bedraagt het marktaandeel van de gevestigde exploitanten meer dan 70%. Bovendien loopt de toegang tot vaste telefonie voor 86,5% van de klanten - in 12 lidstaten voor meer dan 95% van de klanten - nog steeds via de infrastructuur van de gevestigde exploitanten, ofwel omdat de regelgeving nog moet worden gewijzigd of omdat deze nog in werking moet treden.

* De mobiele terminatingtarieven zijn in 2007 gedaald, maar variëren sterk binnen de EU. Het hoogste mobiele terminatingtarief in de EU ligt 10 maal hoger dan het laagste: 1,9 eurocent/minuut in Cyprus tegenover 22,4 in Estland. Dit kan onzekerheid veroorzaken voor pan-Europese exploitanten.

* Nummerportabiliteit wordt niet overal in de EU consequent toegepast. In Ierland en Malta kost het één dag om van mobiele exploitant te veranderen, in Italië en Slowakije tot 20 dagen.

De voorstellen voor een herziening van de telecomregelgeving in Europa werden door de Commissie in november 2007 goedgekeurd (zie IP/07/1677, IP/07/1678 en MEMO/07/458). Deze voorstellen worden momenteel in het Europees Parlement en de Raad besproken.