Gemeente Nijmegen

Zonnekrachtteam wil ruimere subsidieregeling voor zonnepanelen

18/03/2008

Vanavond overhandigt Ad Lansink van het Zonnekrachtteam het plan van aanpak, getiteld "Zoek de Zonzij" aan wethouder Jan van der Meer. Dit gebeurt tijdens de informatiebijeenkomst over zonnepanelen en de nieuwe subsidieregeling in het Kolpinghuis. Deze start om 19.00 uur.

Afgelopen jaar heeft het onafhankelijke Zonnekrachtteam onder leiding van Ad Lansink gewerkt aan een plan van aanpak om het grootschalig gebruik van zonne-energie in Nijmegen te bevorderen. Het Zonnekrachtteam is in gesprek geweest met een groot aantal partijen, waaronder de GEM Waalsprong, de Radboud Universiteit, Hogeschool Arnhem Nijmegen, de studentenhuisvestiging SSHN, projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties en het ROC Nijmegen. Het Zonnekrachtteam stelt vast dat de aandacht voor de toepassing van zonne-energie flink is gegroeid. Wat toekomstige gebruikers vooral tegenhoudt zijn de kosten en het ruimtebeslag. Daarom is financiële ondersteuning van overheidswege of via de energiebedrijven essentieel. De leden van het Zonnekrachtteam stellen het college van B&W voor om opnieuw een signaal af te geven aan de Rijksoverheid over de noodzaak van verbetering en verruiming van het SDE (subsidie duurzame energie) en de activiteiten van (en met) het Zonnekrachtteam in 2008 voort te zetten.
Educatie en goede voorlichting zijn verder belangrijke voorwaarden om mensen bewust te maken van de kracht van zonne-energie. In 2008 wil het Zonnekrachteam daarom onder andere verder met een Scholenproject, in samenwerking met het MEC en de HAN. Ook willen zij voorbereidingen treffen voor de realisering van een icoon voor zonne-energie als publiekstrekker.
Aan de gemeente geeft het Zonnekrachtteam mee om vroegtijdig betrokken te zijn bij planvorming van stadsuitbreiding, nieuwbouw, vervangende nieuwbouw en renovatie. Dit kan de inpassing van passieve en actieve vormen van zonne-energie bevorderen. Verder moet de gemeente de instrumenten die ze heeft goed inzetten: voorlichting en bewustwording zijn gediend met een toegankelijke website, toegespitste documentatie, aangepaste verordeningen, en een publieke blikvanger. Aparte aandacht vergen verder stand alone projecten, met als actueel voorbeeld de parkeermeters op zonne-energie, waarbij de levensduur en uitgespaarde netkosten de voorziening financieel aantrekkelijk maken.

Als demonstratieproject heeft het Zonnekrachtteam gekozen voor wijkcentrum Titus Brandsma. In het voorjaar van 2008 wordt dit gebouw van ruim 90 zonnepanelen voorzien.

De leden van het Zonnekrachtteam zijn: § Ad Lansink, voorzitter
Voorzitter Gelderse milieufederatie en voormalig lid van de Nijmeegse gemeenteraad en de Tweede Kamer voor het CDA. § John Schermer
Onderzoeker bij het Institute for Molecules and Materials van de Radbouduniversiteit.
§ Frits Ogg
Ex bestuurslid Organisatie voor Duurzame Energie, nu werkzaam bij SenterNovem.
§ Bart Kempen
Voormalig plantmanager van Electrabel, nu werkzaam bij Scheuten Solar. § Jos Rooijakkers
Voorzitter van directieteam van Rabobank Rijk van Nijmegen.

Het plan van aanpak is vanaf deze week te downloaden op www.nijmegen.nl/zonnekracht