PwC: Geen afname olie- en gasdeals door kredietcrisis

19/03/2008 10:14

Price Waterhouse Coopers B.V.

19 maart 2008 - Het aantal fusies en overnames in de olie- en gassector bleef in 2007 ondanks de gevolgen van de kredietcrisis op peil. Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport 'O? Deals' van PricewaterhouseCoopers (PwC) met daarin een analyse van de fusie- en overnameactiviteiten in de sector. De totale transactiewaarde nam zelfs licht toe van USD 291,1 miljard tot USD 292,2 miljard.

Er was geen duidelijk bewijs voor een afname in het aantal olie- en gasdeals in de tweede helft van het jaar toen de kredietcrisis uitbrak. Integendeel, het aantal definitieve transacties in het laatste kwartaal van 2007 lag 7% hoger dan in het laatste kwartaal van 2006. Duidelijk is echter wel de veranderende dynamiek van de fusie- en overnameactiviteiten. Het aantal deals in de servicesector groeit onverminderd als gevolg van de toenemende vraag naar en het gebruik van platforms en de noodzaak voor serviceproviders tot wereldwijde schaalvergroting te komen.

De totale transactiewaarde van deals in de servicesector groeide in 2007 met maar liefst 165%, van USD 25,4 miljard naar USD 67,3 miljard in 2007. De servicesector is inmiddels een van de drijvende krachten achter de fusie- en overnameactiviteiten in de olie- en gassector. Zij vertegenwoordigt bijna een kwart (23%) van de waarde van alle transacties, vergeleken met slechts 4% in 2005. De trend naar verdergaande consolidatie in deze sector lijkt zich ook voor 2008 onverminderd door te zetten.

De toonaangevende oliemaatschappijen houden zich qua fusie- en overnameactiviteiten relatief rustig. De belangrijkste reden hiervoor is de dominantie van de nationale oliemaatschappijen waardoor het doorvoeren van fusies en overnames als een vervangende reservestrategie wordt gezien. Er was sprake van een tijdelijke windstilte in activiteit, in tegenstelling tot de jaren daarvoor toen nationale oliemaatschappijen uit Rusland, China en India belangrijke concurrenten waren voor het verwerven van activa buiten hun eigen thuismarkt.

De drijvende kracht achter de fusie- en overnameactiviteiten wordt echter naast de servicesector gevormd door de downstreamsector. De totale transactiewaarde in beide sectoren verdubbelde, in de downstreamsector van USD 28 miljard in 2006 naar USD 61,7 miljard in 2007 en zelfs nog sterker in de servicesector, van USD 25,4 miljard naar USD 67,3 miljard. Een groot deel van de USD 33,6 miljard toename van de transactiewaarde in downstreamsector kon op rekening geschreven worden op de overname van Lyondell door het Nederlandse chemieconcern Basell voor een bedrag van USD 20 miljard.

Moeilijkere financiering door kredietcrisis
Het rapport 'O? Deals' verwacht dat naarmate de gevolgen van de kredietcrisis zich steeds sterker manifesteren, deals gefinancierd met vreemd geld steeds moeilijker zullen worden. Hoewel het algemene financiële- en economische klimaat minder voorspelbaar wordt, wijst het rapport echter op een aantal factoren die de drijvende kracht achter de deals zullen blijven vormen:
- Ondernemingen in de sector zijn zich maar al te zeer bewust van de structurele redenen voor consolidatie en de noodzaak om hun reserves aan te vullen.
- Nationale oliemaatschappijen zullen doorgaans hun sterke positie te gebruiken voor het zoeken naar internationale investeringskansen.
- Beleggers in het Midden-Oosten zullen actief deals blijven afsluiten.
- Leveringsbeperkingen, geopolitieke overwegingen en zorgen omtrent klimaatverandering vragen om de noodzaak voor een permanente heroverweging van activaportfolio's.

Aad Groenenboom, partner en industrieleider bij PwC, zegt hierover: "Deze fase van consolidatie binnen de servicesector en de drang naar wereldwijde schaalvergroting zal voorlopig aanhouden. Op grond van logische overwegingen zie ik uiteindelijk een klein aantal grote, wereldwijd opererende servicebedrijven ontstaan die zich kunnen meten met de toonaangevende oliemaatschappijen in een geïntegreerde industrie. Het gaat om een ingewikkelde sector met daarin tal van gespecialiseerde diensten, dus sectorbrede consolidatie zal niet altijd zinvol zijn. Voor veel bedrijven en beleggers zullen de kansen voor het afsluiten van deals hoog op de agenda blijven staan."

Het rapport bevat tevens een apart hoofdstuk over internationale deals en alle belangrijke regionale markten.

Internationaal - Internationale deals, waarbij het gaat om internationale groepen beleggers of wereldwijd verspreide activa, namen in 2007 op alle gebieden toe, met uitzondering van 'upstream'. De totale waarde steeg met 269%, van USD 20,5 miljard in 2006 tot USD 75,8 miljard in 2007. Het aantal transacties steeg met 42%, van 50 naar 71 en ook de gemiddelde waarde per transactie steeg van USD 400 miljoen tot USD 1,1 miljard, een stijging van 160%. Van de top tien transacties in 2007 waren er vier internationaal, namelijk de biedingen voor Lyondell, GlobalSantaFe, Huntsman en IPSCO voor een totaal van USD 54,4 miljard. In 2006 was er maar één internationale transactie ter waarde van USD 5,3 miljard binnen de top tien.

Europa - De totale waarde van het aantal transacties wist het niveau van 2006 niet te bereiken omdat dit sterk was beïnvloed door de StatoilHydro upstreamfusie ter waarde van USD 32,2 miljard. Afgezien van deze ene transactie, was er sprake van een lichte toename in de transactiewaarde van upstreamtransacties. De waarde van de downstreamtransacties verdubbelde, van USD 3,7 miljard in 2006 tot USD 8,4 miljard in 2007, waarmee zij het grootste aandeel van de totale waarde aan Europese overnames en fusies vertegenwoordigden.

Aad Groenenboom over de Europese fusie- en overnamemarkt: "Fusie- en overnameactiviteiten zullen gevoed blijven worden door de zoektocht naar globalisering, schaalvergroting en winstgevendheid. De Europese servicesector zal naar verwachting, buiten de ontwikkelde markten, verder consolideren en internationaliseren. Kleine oliemaatschappijen zullen het doelwit blijven vormen van grote oliemaatschappijen die in hun mogelijkheden beperkt zijn, terwijl 'one-stop' oliemaatschappijen zullen blijven zoeken naar afstoting van downstreamactiviteiten in ruil voor upstreamactiviteiten die winstgevender zijn. Dit alles betekent voor het komend jaar aanhoudend sterke activiteiten in de gehele sector."

Het aantal fusies en overnames in Noord-Amerika vertoonde in vergelijking met 2006 een achteruitgang van 21%, van USD 164,7 miljard in 2006 tot USD 129,7 miljard in 2007. De drijvende kracht achter de fusie- en overnameactiviteiten in Rusland was de aanhoudende herstructurering van de Russische energiesector. De totale waarde van de transacties steeg in de Russische Federatie en de aangrenzende staten met 19%, van USD 30,1 miljard in 2006 tot USD 35,7 miljard in 2007.





http://www.pwc.nl/kredietcrisis