Gemeente Vlaardingen


Beleidsnota Wmo in Vlaardingen 2008-2011


19 maart 2008

In de Wmo beleidskaders zoals door het college zijn vastgesteld, is het beleid van de gemeente Vlaardingen met betrekking tot de Wet maatschappelijke ondersteuning voor de komende vier jaar vastgelegd. Het gemeentebestuur ziet de Wmo als het instrument bij uitstek om iedereen mee te laten doen. Ook als het gaat om het inspreken op deze beleidskaders die Vlaardingen de komende vier jaar als richtlijn voor haar handelen in het kader van de Wmo wil hanteren.

Ook bij het verder formuleren van beleid en het uitvoeren van de beleidskaders van de Wmo, wil de gemeente Vlaardingen zich met een actieve opstelling naar buiten richten, samenwerken met andere partijen en gebruik maken van de kennis die in de Vlaardingse samenleving aanwezig is. Het beleid dat binnen de Wmo wordt benoemd is niet altijd nieuw. De gemeente Vlaardingen is actief en vernieuwend op tal van terreinen, zoals dat onder meer zichtbaar is in de Sociale Structuurschets Vlaardingen of nog recenter in het Actieplan Wonen
2008-2030. Nieuw is dat de Wmo tracht het totaal aan gemeentelijk beleid, vooral op de terreinen van zorg en welzijn, in zijn samenhang te bezien en te formuleren.

Negen prestatievelden
De kern van de Vlaardingse Wmo beleidsnota wordt gevormd door negen prestatievelden waarop de Wmo zich richt. Bij elk prestatieveld is de ambitie die Vlaardingen op het betreffende terrein heeft genoemd en worden de huidige en toekomstige acties om die ambitie te bereiken beschreven. Ook is aangegeven hoe later gemeten wordt of de ambities die nu worden genoemd ook dichterbij zijn gebracht.

De Wmo is ingevoerd per 1 januari 2007. Vlaardingen heeft in eerste instantie sterk de nadruk gelegd op haar wettelijke taak om vanaf dat moment de individuele verstrekkingen goed geregeld te hebben en ervoor te zorgen dat voor de Vlaardingers een duidelijk en gemakkelijk toegankelijk loket beschikbaar is waar zij informatie, advies en ondersteuning kunnen krijgen voor hun vragen die op de Wmo betrekking hebben. Toen dit was geregeld werd de aandacht van het gemeentebestuur gericht op andere aspecten van de Wmo. Zoals de algemene beleidskaders, de regiovisie mantelzorgondersteuning, de visie op de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg en een nieuw plan van aanpak voor de Maatschappelijke opvang.

De gemeente is de regisseur van het Wmo beleid. De gemeente is daarmee verantwoordelijk voor een goede invoering van de Wmo. Soms gebruikt de gemeente het instrument van subsidieverstrekking. Maar heel vaak zal het bij de uitvoering neerkomen op het maken van afspraken met anderen, op het stimuleren van goede uitvoeringspraktijken en op het samenbrengen van partijen die ook verschillende belangen kunnen hebben.

Inspraak
Vanaf 17 maart wordt de nota onder de Vlaardingse burgers en onder Vlaardingse (maatschappelijke) organisaties verspreid. U kunt de nota hier downloaden, maar ook kunt u een exemplaar ophalen bij het Wmo loket in het gemeentehuis tijdens de normale openingstijden.

Tot 11 april is iedereen in de gelegenheid om opmerkingen aan het gemeentebestuur kenbaar te maken. Samen met de ingebrachte visies zal de nota aan de gemeenteraad ter vaststelling worden aangeboden.