Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 18 maart 2008

Delta Lloyd onderzoekt zorgen van mkb

Mkb-ondernemers maken zich zorgen over krapte op arbeidsmarkt

De krappe arbeidsmarkt baart mkb-ondernemers grote zorgen. Komend jaar zullen ondernemers alles in het werk stellen om voldoende werknemers aan te trekken en goed personeel vast te houden. Dat blijkt uit het onderzoek* naar de zorgen van ondernemers uit de horeca, detailhandel en zakelijke dienstverlening in 2008 dat in opdracht van Delta Lloyd is uitgevoerd. Als kennisverzekeraar doet Delta Lloyd periodiek onderzoek naar ontwikkelingen in het mkb. Delta Lloyd heeft naar aanleiding hiervan een (gratis) risicoscan ontwikkeld waarmee mkb-ondernemers de belangrijkste bedrijfsrisico s zelf inzichtelijk kunnen maken.

Focus op personeelsbeleid
Komend jaar gaat de aandacht volledig uit naar het personeelsbeleid. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de ondernemers (47%) maatregelen gaat treffen om personeel aan te trekken. Ook het vasthouden van werknemers krijgt veel aandacht van het mkb (40%). Om goed personeel vast te houden zetten de ondernemers diverse middelen in: een goede werkplek en goed werkmateriaal, opleidingsmogelijkheden en betere arbeidsvoorwaarden dan marktconform. Andere focuspunten voor dit jaar zijn het ziekteverzuim, het scholingsniveau van nieuwe werknemers en een goede werksfeer.

Dat mkb-ondernemers zich zorgen maken over de krapte op de arbeidsmarkt had Erica Blom, directeur Marketing & Verkoop bij Delta Lloyd, wel verwacht: De continuïteit en groei van de onderneming is sterk afhankelijk van de personele bezetting. Door de aantrekkende economie is er krapte op de arbeidsmarkt, zeker in de mkb-markt. Het toenemende tekort zal in 2008 zeer voelbaar zijn, zeker als daar de vraag naar seizoensarbeiders bijkomt. Mkb-ondernemers erkennen dit probleem. Zij kunnen preventiemaatregelen nemen op het gebied van verzuim en arbeidsongeschiktheid en werknemers aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden bieden.

VNO-NCW
Ondernemingsorganisatie VNO-NCW deelt deze zorgen: Ook in andere sectoren heerst krapte op de arbeidsmarkt. Er is een structureel tekort aan voldoende en goed inzetbaar personeel. Dat is een belangrijke bedreiging voor de economische groei, dienstverlening en welvaartsontwikkeling. Op de langere termijn dreigt een structureel lagere economische groei vanwege de krimpende beroepsbevolking. Het is dus nodig dat er meer mensen (ook langer) aan het werk gaan. En dat kan. Er is nog een groot reservoir bij de niet-uitkeringsgerechtigden. Verder kunnen we meer uren gaan werken, ons land is wereldkampioen deeltijdwerk, maar het zijn vaak kleine deeltijdbanen. We zouden ook de pensioenleeftijd verder kunnen verhogen. En werk moet lonen, door een verantwoord arbeidsvoorwaardenbeleid gericht op productiviteitswinst. Daarnaast moeten we investeren in opleidingen voor beroepen waar vraag naar is. Tenslotte moeten we ook niet aarzelen om goed opgeleide werknemers uit het buitenland te halen.

Zorgen
De ondernemers maken zich verder zorgen over administratieve lasten (48%), prijsbederf (43%) en de onredelijk veeleisende consument (38%). Komend jaar hebben de ondernemers echter nauwelijks maatregelen gepland om deze zorgen terug te dringen. Alles wijkt voor het personeelsbeleid.

ISSUES BINNEN DE BRANCHES

Detailhandel
Binnen de detailhandel maken ondernemers zich vooral zorgen over de stijgende in- en verkoopprijzen (56%), branchevreemde concurrentie (53%), en over concurrentie van postorderbedrijven en internetwinkels (46%). Dit jaar neemt bijna de helft van de detaillisten maatregelen om dit laatste tegen te gaan. Ook het tekort aan schapruimte en verschuiving van aansprakelijkheid zijn issues waar de detailhandel op gaat focussen. Volgens de ondernemers liggen de grootste kansen dit jaar in bedrijfsuitbreiding en omzetgroei. De grootste bedreiging vormt de toename van concurrentie.

Horeca
Ook de horeca maakt zich zorgen over stijgende in- en verkoopprijzen (62%), maar dit jaar gaat de aandacht vooral uit naar het rookverbod. Ruim 60% van de ondernemers neemt maatregelen om de invoering van het rookverbod soepel te laten verlopen. Ook het personeelstekort en stijgende prijzen krijgen dit jaar aandacht. De horeca beschouwt het rookverbod zowel als een kans, als een bedreiging.

Zakelijke dienstverlening
Ruim eenderde van de ondernemers uit de zakelijke dienstverlening maakt zich zorgen over de toename van de concurrentie, de grotere afhankelijkheid van apparatuur en pensioenopbouw. De aandacht gaat dit jaar vooral uit naar personeelsgerelateerde zaken. Meer dan de helft van de ondernemers neemt maatregelen om de werkuren onder controle te houden, 49% gaat wat doen aan het personeelstekort en ruim eenderde neemt het ziekteverzuim onder handen. Net als bij de detailhandel zien de ondernemers uit de zakelijke dienstverlening kansen in bedrijfsuitbreiding en omzetgroei. Toename van de concurrentie vormt de grootste bedreiging.

Risicoscan voor mkb
Speciaal voor mkb-bedrijven heeft Delta Lloyd de risicoscan ontwikkeld. Blom: Voor kleinere bedrijven, bedrijven met maximaal vijftig medewerkers, zijn processen en risico s vaak een stuk minder complex dan bij grote bedrijven. Een bezoek van een riskmanager is dan niet altijd nodig, maar goed risicomanagement wel. In deze online risicoscan worden breed risico s van een onderneming in kaart gebracht. Hiermee zien ondernemers, na een paar eenvoudige handelingen niet alleen risico s op het gebied van aansprakelijkheid, storing en brand, maar ook technische risico s, transportrisico s en risico s op het gebied van fraude. De scan resulteert in een rapport voor de ondernemer en is bruikbaar voor vier sectoren: detailhandel, groothandel, horeca en zakelijke dienstverlening. De risicoscan is gratis beschikbaar op www.deltalloyd.nl/mkb.


* Het onderzoek is van 21 tot en met 26 november 2007 uitgevoerd door Intromart/GFK onder 622 ondernemers die werkzaam zijn binnen de zakelijke dienstverlening, detailhandel en horeca.

Einde bericht