Ministerie van Financiën

Antwoorden op Kamervragen over de wettelijke verplichting tot het opnieuw doen van aangiften

Brief | 18-03-2008 | nr DGB08-1387

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Uw brief (Kenmerk): 12 maart 2008 (2070814270)

DGB 2008-01387 M

Geachte voorzitter,

Hierbij doe ik u de antwoorden toekomen op de vragen van het lid Irrgang (SP) over de wettelijke verplichting tot het opnieuw doen van aangiften.

Hoogachtend,

de staatssecretaris van Financiën,

mr. drs. J.C. de Jager
2070814270

Vragen van het lid Irrgang (SP) aan de staatssecretaris van Financiën over de wettelijke verplichting tot het opnieuw doen van aangiften. (Ingezonden 11 maart 2008)
1

Klopt de stelling van fiscaal advocaat De Bont dat het wettelijk niet verplicht is om opnieuw aangifte te doen? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wat gaat de Belastingdienst doen wanneer iemand niet opnieuw aangifte doet? 1) Antwoord op vraag 1

De aanslag inkomstenbelasting wordt vastgesteld door de inspecteur. Het is daarbij van algemeen belang dat deze vaststelling zo nauwkeurig mogelijk geschiedt. Bij een te lage aanslag doet de overheid zichzelf tekort en een te hoge aanslag dwingt de belastingplichtige tot het maken van bezwaar of zelfs tot het instellen van beroep bij de rechter. De aangifte is een belangrijk hulpmiddel voor de inspecteur om tot een juiste belastingaanslag te komen. Daarom is het in de wet verplicht gesteld gehoor te geven aan een uitnodiging tot het doen van aangifte. Daarnaast is in de wet geregeld dat ieder gehouden is aan de inspecteur de gegevens en inlichtingen te verstrekken die van belang zijn voor zijn belastingheffing. Dus alle gegevens mogen uitgevraagd worden.

Bij het ontbreken van de aangifte zal de inspecteur in het algemeen schattenderwijs - met inachtneming van de hem ter beschikking staande gegevens - de aanslag opleggen. Om te voorkomen dat de aanslag te laag wordt opgelegd, zal de schatting - met het oog op het belang van de schatkist - veiligheidshalve eerder te hoog dan te laag zijn; met het hierboven geschetste gevolg van bezwaar en beroep. Dit is natuurlijk voor beide partijen (belastingplichtige en inspecteur) een nodeloze, bureaucratische gang van zaken. De groep belastingplichtigen die voor 23 februari 2008 aangifte hebben gedaan en van wie bepaalde velden in de aangiften onbruikbaar zijn geraakt door een fout van de Belastingdienst is daarom inmiddels verzocht de aangifte nogmaals te versturen. Ik verwacht dat belastingplichtigen in overgrote meerderheid aan deze zo eenvoudig mogelijke oplossing hun medewerking zullen verlenen. De Belastingdienst is voornemens begin april diegenen van wie dan nog geen nieuwe aangifte binnen is opnieuw te benaderen en uit te nodigen nogmaals aangifte te doen.
2

Komt het voor dat een met het aangifteprogramma verzonden en ingevulde aangifte geheel opnieuw moet worden ingevuld omdat software weigert de reeds verzonden aangifte te versturen? Zo ja, bent u bereid die burgers te helpen danwel te compenseren en niet alleen oprechte verontschuldigingen aan te bieden? Zo neen, wat gaat u dan hieraan doen? Antwoord op vraag 2

De Belastingdienst heeft geen meldingen ontvangen van het opnieuw moeten invullen van de aangifte omdat de programmatuur geen verzending kan realiseren. Maatregelen lijken dan ook niet nodig.


1) NRC Handelsblad, 1 maart 2008
Meer informatie


* Brief aan de Tweede Kamer
Bijlage | 18-03-2008 | PDF bestand, 20.0 kb