Universiteit Maastricht
Persbericht
18 maart 2008
Automatische processen bij alcoholproblemen via internet getraind
Train je verslaving weg
Nieuw ontwikkelde trainingen beïnvloeden automatische geheugenprocessen die aanzetten tot overmatig alcoholgebruik. Mensen die de controle over hun drankgebruik willen terugwinnen of verbeteren kunnen vanaf vandaag meedoen aan trainingen via het internet. De trainingen zijn ontwikkeld door prof. Reinout Wiers, verbonden aan de Universiteit Maastricht en de Radboud Universiteit Nijmegen en zijn team aan de UM, in samenwerking met buitenlandse collega s.
Onderzoek heeft de afgelopen jaren aangetoond dat automatische impliciete processen in onze hersenen een belangrijke rol spelen bij verslavingen. Hoewel verslaafden vaak weten dat bijvoorbeeld roken of overmatig drinken slecht is voor de gezondheid worden zij toch teruggeleid naar de sigaret of de fles. De expliciete overwegingen worden bij een verslaafde overschaduwd door onbewuste, impliciete processen. Zo wordt de aandacht van een zware drinker als het ware gevangen door alles wat met drank te maken heeft en zet dit aan tot een neiging om naar de drank toe te bewegen. Mensen kunnen in veel gevallen dergelijke automatisch opgewekte impulsen tegengaan, maar soms lukt dat niet, bijvoorbeeld omdat iemand moe is of al een paar glazen alcohol op heeft.
De laatste jaren zijn allerlei computertesten ontwikkeld om deze impliciete processen te meten. Nieuw is dat er nu varianten ontwikkeld zijn om deze processen te beïnvloeden. In het lab zijn met dergelijke trainingsprogramma s mooie eerste resultaten behaald: zware drinkers konden zo getraind worden dat hun aandacht niet meer automatisch door de alcohol gevangen wordt en dat ze niet langer automatisch naar alcohol toe bewegen. Dit leidde in sommige gevallen ook tot een verminderde alcoholconsumptie na afloop.
Verschillende varianten van deze trainingsprogramma s zijn nu beschikbaar via internet. Mensen die vinden dat ze teveel drinken en die hun controle over hun drinkgedrag willen terugwinnen of versterken worden uitgenodigd om deel te nemen. Dit kan eenvoudig via www.impliciet.eu/training. In de komende tijd wordt ook gewerkt aan trainingen voor andere verslavingen.
Noot voor de pers:
Meer informatie op: www.impliciet.eu.
Zie voor achtergronden van het onderzoek: Reinout Wiers (2007). Slaaf van het onbewuste. Over emotie, bewustzijn en verslaving. Amsterdam: Bert Bakker.
Zie ook het Research Magazine voor een interview met Reinout Wiers over de macht van onbewuste processen bij het in stand houden van verslavingen (2005).
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Reinout Wiers, tel. 043 388 1935; 06 4986 6499, e-mail r.wiers@psychology.unimaas.nl; of Katrijn Houben, 043 388 1935 en Tim Schoenmakers, 043 388 4538.
De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/
Leading in Learning
Based in Europe, focused on the world. Maastricht University is a stimulating environment. Where research and teaching are complementary. Where innovation is our focus. Where talent can flourish. A truly student oriented research university.
Universiteit Maastricht