Koningin praat met slachtoffers mensenhandel
18/03/2008 13:54
Humanitas
Koningin Beatrix bracht vandaag 18 maart samen met staatssecretaris van Justitie Albayrak een bezoek aan Bonded Labour in Nederland (BLinN). Zij sprak uitvoerig met slachtoffers van mensenhandel en medewerkers van BLinN.
Angie, slachtoffer van mensenhandel, sprak met de Koningin: 'Het is fijn dat ze ons als mensen ziet. Niet als prostituee of slachtoffer.'
BLinN, een organisatie die slachtoffers van mensenhandel ondersteunt, is blij met deze aandacht. Zij hoopt dat zo meer accent komt te liggen op de hulpverlening en ondersteuning van de doelgroep. In de huidige situatie staan de mensenrechten van slachtoffers niet centraal. De nadruk ligt op de bestrijding van de criminaliteit; de bescherming en ondersteuning van de slachtoffers zijn hieraan ondergeschikt.
Alleen als slachtoffers meewerken aan het opsporingsonderzoek of strafproces tegen de dader krijgen zij bescherming. Zo niet, dan staan zij met lege handen. Het probleem is dat velen de politie vrezen. Maar door deze angst komt de nodige informatie niet bij politie en justitie terecht. Zonder informatie van de slachtoffers wordt de aanpak van de daders ernstig bemoeilijkt. Zolang de knelpunten in de opvang en bescherming niet worden opgelost, zal dit niet veranderen.
Task force mensenhandel
Enkele weken geleden heeft de regering een task force mensenhandel ingesteld. Dit is onderdeel van een actieplan om uitvoer te geven aan de gepresenteerde mensenrechtenstrategie van de regering.
Op papier heeft deze werkgroep niet alleen het aanpakken van mensenhandel, maar ook het verbeteren van de positie van slachtoffers in Nederland als doel. Het is onbegrijpelijk dat (hulpverlenings)organisaties, die slachtoffers ondersteunen geen plaats hebben in deze werkgroep.
Want juist zij hebben zicht op de praktijk. En kunnen de informatie, die door de angst van slachtoffers niet bij de politie terechtkomt, doorgeven aan de beleidsmakers.
Door het buitensluiten van de organisaties vreest BLinN echter dat de werkgroep zich concentreert op de opsporing en vervolging van de daders. Een gemiste kans. Want zo schiet de task force haar doel voorbij. Bij de bespreking van dit actieplan in de Tweede Kamer begin april, hoopt BLinN dat deze kanttekeningen in overweging wordt genomen.
Naar schatting worden jaarlijks enkele duizenden mensen in Nederland tot moderne slavernij gebracht. Dit zijn niet alleen vrouwen in de seksindustrie. Uitbuiting vindt ook plaats in horeca, bouw, tuinbouw of in de huishoudelijke sector.
http://www.humanitas.nl