onderzoek van het allergie consortium wageningen
Allergie en het Onderzoek van het
Allergie Consortium Wageningen
18 mrt 2008 20:00
Onderdeel: Agriculture in Transition
Locatie: Studium Generale van Wageningen Universiteit, Lawickse Allee
13, 6701 AN Wageningen
Organisatie: Studium Generale van Wageningen Universiteit
4 avonden met 2 lezingen per avond en gelegenheid tot vragen stellen.
Lezing 5: Allergie: van diagnose tot dagelijkse praktijk.
Docent: Erna Botjes, voorzitter Stichting Voedselallergie.
Voedselallergie bij zeer jonge kinderen is goed te diagnosticeren en
vaak een voorspeller van latere, andere allergische klachten.
Preventieve maatregelen zijn (beperkt) mogelijk. Bij oudere kinderen
en volwassenen is door het uitgebreide voedingspatroon en de relatie
met andere factoren, zoals kruisallergieën en omgevingsfactoren,
een goede diagnose en behandeling een lange weg.
Angst en vermijdingsgedrag bij de patiënt en\of directe omgeving is
dagelijkse praktijk. Zowel bij ernstige (voedsel) allergieën, als bij
moeilijk diagnosticeerbare klachten, is de Quality of Life aanzienlijk
verlaagd. Door effectieve begeleiding, zowel medisch als praktisch,
kan deze positief beïnvloed worden. Het einddoel is zelfmanagement
van de allergische patiënt.
De lezing zal de valkuilen verduidelijken en praktijkvoorbeelden
geven.
Erna Botjes is voorzitter van de Stichting Voedselallergie en sinds
twintig jaar werkzaam binnen het gebied van allergie en training van
de diverse stakeholders.
Lezing 6: Verlaging van allergeniciteit in appel en tarwe door
selectie, veredeling en genetische modificatie
Docent: Luud Gilissen, plantenfysioloog aan Wageningen Universiteit.
Vermijden van contact met allergenen is een belangrijke factor in
allergiepreventie. Voor verlaging van de allergeniciteit van primaire
voedingsproducten zijn diverse strategieën ontwikkeld. Deze zijn
gebaseerd op selectie en veredeling van rassen met verlaagde
allergeniciteit, maar ook kan genetische modificatie toegepast worden
om specifiek bepaalde voor allergenen coderende genen stil te leggen.
In de voordracht zal ingegaan worden op de stand van zaken van deze
technieken zoals ze toegepast zijn in appel en tarwe. Gekozen is voor
appel, omdat appelallergie veel voorkomt in Noordwest Europa en zich
vaak ontwikkeld bij personen met berkenpollenallergie. Tarwe
veroorzaakt coeliakie, een ernstige ontstekingsreactie in de dunne
darm, via de daarin aanwezige gluteneiwitten.Â
Luud Gilissen heeft zich als plantenfysioloog verdiept in de
moleculaire celbiologie en is werkzaam als themacoördinator allergie
bij Plant Research International in Wageningen. Hij doet in het kader
van enkele EU projecten onderzoek aan de ontwikkeling van
hypoallergene appelrassen. Het biologisch geteelde ras Santana,
inmiddels verkrijgbaar bij enkele supermarkten, is hieruit
voortgekomen. Ook is hij leider van het Food Genomics cluster in het
Coeliac Disease Consortium, waarin gewerkt wordt aan de ontwikkeling
van coeliakie-veilige tarwerassen.
Elke avond zijn Huub Savelkoul, Luud Gilissen, Harry Wichers aanwezig
om aan de plenaire discussie deel te nemen.
Aan deelname zijn geen kosten verbonden
Er wordt naar gestreefd lezingen direct beschikbaar te stellen via
internet http://wurtv.wur.nl
Volgende cursusdag: 25 maart
Meer over dit onderwerp
Site Studium Generale
Contact
Aanmelding verplicht via
info.sg@wur.nl
0317 48 2030
Nadere informatie
Rob.vanhaarlem@wur.nl
tel. 0317-482030
» meer Contact