Provincie Antwerpen


Europees Commissaris Hübner lanceert programma Interreg Vlaanderen-Nederland

PERSBERICHT - Antwerpen, maandag 17 maart 2008

Vandaag gaven Europees Commissaris voor Regionaal Beleid Danuta Hübner, Vlaams minister Patricia Ceysens en acht provinciaal gedeputeerden het officiële startschot voor de uitvoering van het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma Interreg IV Grensregio Vlaanderen-Nederland (2007-2013). Om Vlaams-Nederlandse samenwerkingsverbanden in de grensregio te stimuleren, investeert Europa in de komende zes jaar ruim 94 miljoen euro. "De nadruk ligt vooral op projecten met als focus mens, economie of milieu die bijdragen tot een duurzame sociaal-economische ontwikkeling van de hele grensregio " lichtte voorzitter Ludo Helsen toe.

Europees commisaris Hübner, Vlaams Minister Ceysens en de 8 gedeputeerden stellen met trots Interreg Vlaanderen-Nederland voor Deze ochtend vond in het Antwerpse provinciehuis de startbijeenkomst plaats van het programma Interreg IV Grens-regio Vlaanderen-Nederland (2007-2013). Vlaams minister Patricia Ceysens en de verantwoordelijke gedeputeerden van de acht betrokken provincies verwelkomden er Europees Commissaris voor Regionaal Beleid Danuta Hübner. In aanwezigheid van 400 deelnemers gaven zij het officiële startschot voor de uitvoering van het nieuwe grensoverschrijdende samenwerkingsprogramma.

De opzet van Interreg is om in verschillende grensgebieden in Europa samenwerkingsverbanden over de grenzen heen te stimuleren. De startbijeenkomst vormde een uitgelezen gelegenheid om de kansen die het nieuwe programma biedt, aan een grote groep belangstellenden voor te stellen. Europees Commissaris Danuta Hübner prees de reeds lang bestaande Vlaams-Nederlandse samenwerking: "Als grondleggers van de Benelux in 1948 waren België en Nederland de pioniers en inspiratie voor de Europese Unie". De Europees Commissaris wenst de nieuwe grensbrede stuurgroep en het nieuwe gemeenschappelijke secretariaat in Antwerpen veel succes toe.

Samenwerking over de grenzen heen

De Grensregio Vlaanderen-Nederland is naar bevolking het grootste ééntalige grensgebied in Europa. Er wonen 10 miljoen inwoners en het bestrijkt een oppervlakte van 23.746 km². Met 400 inwoners per km² is het ook één van de meest dichtbevolkte grensgebieden. Europa telt in totaal 60 grensregio's.

Het grensoverschrijdend partnerschap Grensregio Vlaanderen-Nederland bestaat uit de Vlaamse provincies Antwerpen (gedeputeerde Ludo Helsen), Limburg (gedeputeerde Marc Vandeput), Oost-Vlaanderen (gedeputeerde Marc De Buck), West-Vlaanderen (gedeputeerde Marleen Titeca-Decraene), Vlaams-Brabant (gedeputeerde Monique Swinnen) en de Nederlandse provincies Limburg (gedeputeerde Herman Vrehen), Noord-Brabant (gedeputeerde Annemarie Moons) en Zeeland (gedeputeerde Marten Wiersma). Bij het programma voor de Grensregio Vlaanderen-Nederland zijn tevens de Vlaamse overheid (onder bevoegdheid van Patricia Ceysens, minister van Economie, Energie, Buitenlandse Handel en Wetenschapsbeleid) en de Nederlandse overheid (onder bevoegdheid van Maria van der Hoeven, minister van Economische Zaken) betrokken. Hiermee is de samenvoeging van de Euregio Benelux Middengebied en de Euregio Scheldemond (uit het aflopende programma Interreg III A 2000-2006) tot één grensbreed programmagebied een feit. De Vlaamse overheid is namens de lidstaat verantwoordelijk voor de uitvoering van het programma. De Provincie Antwerpen werd aangesteld als beheersautoriteit en de Provincie Oost-Vlaanderen als certificeringsautoriteit.

In zijn openingstoespraak hield gedeputeerde voor de Provincie Antwerpen Ludo Helsen, tevens de eerste voorzitter van de stuurgroep van het nieuwe Interreg-programma, een warm pleidooi om over de grenzen heen te blijven samenwerken: "Laat ons de nieuwe kansen die Europa biedt om projecten met grensoverschrijdende meerwaarde in onze regio uit te voeren, van meet af aan met beide handen grijpen. Het is aan ons allen om te laten zien dat we met Europese steun daadwerkelijk grenzen kunnen verleggen... en bergen kunnen verzetten!”

Vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) investeert Europa de komende zes jaar ruim 94 miljoen euro in de Grensregio Vlaanderen-Nederland. Samen met de cofinanciering van het Nederlandse Ministerie van Economische zaken, de Vlaamse overheid, de 8 provincies en andere partners gaat het in totaal over 180 mio EUR. De Europese financiering nam toe met 16% in vergelijking met de vorige programmaperiode. De uitvoering van het programma betekent een forse investeringsimpuls voor Vlaanderen en Zuid-Nederland. Doel is om door middel van op uitvoering gerichte grensoverschrijdende initiatieven binnen de thema's economie, milieu en mens, bij te dragen aan de duurzame sociaal-economische ontwikkeling van de hele grensregio.

Mens, Milieu, Economie

In het nieuwe programma staat de duurzaamheidsdriehoek Mens-Milieu-Economie centraal. De drie punten van deze driehoek vormen ook de prioriteiten van het Operationeel Programma. In de prioriteit Economie wordt ingezet op innovatie en uitbouw van de kenniseconomie, grensoverschrijdend ondernemen en het versterken van de economische structuren. De focus van de prioriteit Milieu ligt bij het duurzame gebruik van natuurlijke rijkdommen en bij landschap en natuur. Binnen de prioriteit Mens gaat de aandacht uit naar nieuwe impulsen voor cultuur en welzijn. De drie-hoekidee heeft als opzet dat de verschillende invalshoeken van waaruit projecten worden uitgevoerd, elkaar onder-steunen. Binnen de genoemde prioriteiten komt een belangrijke focus te liggen op projecten die bijdragen aan de eco-nomische ontwikkeling van de regio, in het bijzonder gericht op innovatie.

Samenvoeging van Euregio Scheldemond en Euregio Benelux Middengebied

Op vraag van de Europese Commissie is het programma voor de Grensregio Vlaanderen-Nederland de feitelijke fusie tussen twee deelprogramma's uit het aflopende Interreg III-programma (Euregio Scheldemond en Euregio Benelux Middengebied). Eind vorig jaar keurde de Europese Commissie het nieuwe programma goed. Aan de nieuwe organisa-tie die deze samenvoeging met zich meebrengt, wordt momenteel de laatste hand gelegd. Van twee stuurgroepen die projecten goedkeuren, werd ondertussen één grensbrede stuurgroep gemaakt. Voor de uitvoering van het programma wordt momenteel in Antwerpen (Berchem) een nieuw gemeenschappelijk secretariaat ingericht dat volgende maand operationeel zal zijn en blijft in Gent een contactpunt actief.

Het Operationeel Programma kan geraadpleegd worden vanaf de nieuwe website www.grensregio.eu, waar ook meer informatie omtrent het indienen en uitvoeren van grensoverschrijdende samenwerkingsprojecten te vinden is.

Grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van de Europese Unie - Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling