Gemeente Gouda


Gouds leerlingenvervoer strikter toegepast (14-3-2008)

De gemeenteraad heeft woensdag 12 maart besloten de verordening Leerlingenvervoer vanaf het schooljaar 2008/2009 strikter te gaan toepassen. Dat betekent dat nauwkeuriger wordt beoordeeld of leerlingen in aanmerking komen voor aangepast vervoer of een vervoersvergoeding. "We zagen de kosten van het leerlingenvervoer jaarlijks stijgen. Dit past op termijn niet meer binnen de beschikbare budgetten. De raad erkent dat we op onderdelen meer in de pas moeten lopen met wat landelijk gebruikelijk is", aldus wethouder Arnout Menkveld (Onderwijs). Alle ouders van leerlingen die gebruik maken van het leerlingenvervoer, ontvangen eind maart een brief van de gemeente over de wijzigingen en de gevolgen.

Aangepast vervoer

Met het strikter toepassen van de verordening wordt het toekennen van vervoer per taxi of busje niet meer vanzelfsprekend voor leerlingen van het primair onderwijs. Zij maken eventueel aanspraak hierop als er geen openbaar vervoersvoorziening is of als de reistijd met het openbaar vervoer meer dan anderhalf uur bedraagt. In dat laatste geval is de voorwaarde dat aangepast vervoer deze reistijd tot minimaal de helft terugbrengt.

Voor leerlingen uit het (voortgezet) speciaal onderwijs moet de medische noodzaak van het vervoer per taxi of busje worden aangetoond.

Overige wijzigingen

De verordening leerlingenvervoer wijzigt op enkele onderdelen. Zo gaat de huidige verordening er nog vanuit dat kinderen in het primair onderwijs vanaf negen jaar zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen en krijgen ouders geen vergoeding meer als zij als begeleider meereizen. Deze leeftijdsgrens wordt opgehoogd naar tien jaar. Voor leerlingen in het speciaal onderwijs buiten Gouda gaat het college er vanuit dat zij tot de leeftijd van 13 jaar niet zelfstandig kunnen reizen. Verder komen in de toekomst ook leerlingen voor een vervoersvergoeding in aanmerking die tijdelijk gehandicapt zijn, bijvoorbeeld doordat ze na een ongeluk tijdelijk zijn aangewezen op een rolstoel of krukken.

Amendement

Het college heeft de raad ook voorgesteld om leerlingen, die een speciale school voor basisonderwijs of een school voor speciaal onderwijs bezoeken, voor een vergoeding in aanmerking te laten komen als zij tenminste zes kilometer bij school vandaan wonen. Op dit moment gelden verschillende (lagere) afstandsgrenzen voor de diverse schooltypen. De raad heeft besloten deze wijziging niet door te voeren. Dat betekent dat de huidige criteria voor de afstand van school tot huis voor het speciaal onderwijs gehandhaafd blijven. Dit besluit heeft de raad vastgelegd in een amendement.

Gevolgen striktere toepassing

Op dit moment maken 192 leerlingen gebruik van het leerlingenvervoer. Ouders van leerlingen die gebruik maken van een taxi of busje, maar die in staat zijn om met een alternatief vervoersmiddel te reizen, merken het meeste van de aanpassingen. Zoals al eerder aangegeven, worden alle direct betrokkenen persoonlijk geïnformeerd met een brief.

Meer informatie

Meer informatie over leerlingenvervoer kunnen inwoners opvragen bij het Infopunt Zorg en Welzijn. Dit infopunt is gevestigd in Stadswinkel Buytenerf, Klein Amerika 20, telefoon 58 86 14. Kijk voor de openingstijden op www.gouda.nl.