Religieuzen voeren investeringen in samenleving op
'S=HERTOGENBOSCH, 20080211 -- De duizenden religieuzen in ons land - zusters, broeders en paters - ondersteunen al jaren kleinschalige projecten voor mensen in de knel. Via www.projecteninnederland.nl, een nieuwe website, hopen ze meer aandacht te krijgen voor de mogelijkheid van financiële ondersteuning van initiatieven in kerk en samenleving.
De religieuzen werken op allerlei terreinen samen via de KNR, de Konferentie Nederlandse Religieuzen. Onderdeel van deze koepelorganisatie is de commissie PIN (Projecten in Nederland), die al sinds 1976 bestaat. Deze commissie beoordeelt aanvragen voor financiële steun.
Ondanks de vergrijzing en het sterk teruglopende aantal religieuzen is het bedrag dat zij elk jaar in de samenleving investeren de afgelopen tien jaar met zestig procent gestegen.
`Opvolgers'
De religieuzen geven geld aan mensen die ze hun `opvolgers' noemen: `misschien niet vanuit hetzelfde geloof, maar wel vanuit eenzelfde betrokkenheid bij mensen, en een gedeeld verlangen naar een wereld van vrede en recht voor iedereen', zo meldt de nieuwe website.
www.projecteninnederland.nl verbindt het vroegere en het huidige werk van de religieuzen met de projecten die ze ondersteunen. Veel onderwijs- en zorginstellingen zijn ooit begonnen en bemenst door zusters, broeders en paters. Toen de overheid deze taken overnam zijn de religieuzen zich blijven bekommeren om mensen die in onze welvarende maatschappij tussen wal en schip vallen, bijvoorbeeld in oude stadswijken. Vanaf 15 maart staat die inzet centraal in het nieuwe KRO-programma Sister Act, met Anita Witzier.
De site brengt daarnaast een aantal succesvolle PIN-projecten in beeld, zoals het Nijmeegse pastoraat voor straatmensen en het Amsterdamse buurvrouwenproject, waar Nederlandse vrouwen aan huis taalles geven aan allochtone vrouwen.
Criteria
Overigens betekent het stijgen van de gelden van PIN niet dat de religieuzen zomaar wat uitdelen. Ze financieren alleen maatschappelijke projecten die meehelpen aan de bevrijding of emancipatie van kwetsbare of gemarginaliseerde mensen, en vernieuwende kerkelijke projecten. Op de site kunnen belangstellenden de criteria nader bekijken.
De site is te bereiken via www.projecteninnederland.nl of http://www.knr.nl/pin