Ingezonden persbericht

speelt OSAMA THE HERO
van Dennis Kelly Nederlandstalige première

Theatermakershuis de Queeste bestaat 10 jaar.

Al 10 jaar lang zoekt deze groep theatermakers naar nieuwe manieren om de wereld te tonen zoals hij is: zoals hij is voor jou, zoals hij is voor mij, zoals hij vandaag lijkt, zoals hij morgen misschien zal ruiken...
10 jaar lang maatschappelijk urgente thema's aan de tand gevoeld, ontleed, ontrafeld, bevraagd, bewonderd.

Het mag dan ook niet verbazen dat ze in dit jubileumjaar hun tanden zetten in een tekst van één van de meest veelbelovende hedendaagse auteurs: Dennis Kelly. Ongeëvenaard in het blootleggen van de drijfveren van onze samenleving, past zijn oeuvre de Queeste als een ongemakkelijk knellende schoen. Kelly's wereld is geen pretje, zijn werk opvoeren is pure confrontatie.

In OSAMA THE HERO maken we kennis met de 17-jarige Gary.
Gary is niet dom, hij is intelligent op een eerder excentrieke manier. Hij is intens op zoek naar zichzelf en durft de wereld anders zien. Wanneer hij op school een spreekbeurt moet geven over hedendaagse helden wil Gary een voorbeeld stellen. Alle ogen zijn dan ook op hem gericht als hij met luide stem begint: 'Osama de held'... Hij verdedigt zijn argument met verve en intelligentie, maar al snel neemt de geruchtenmolen het argument in handen.

"En ik zie de gezichten. Ze staren me aan. Ze staren me alleen maar aan.
Erger dan voordien.
Deze keer. Deze keer. Deze keer weet ik dat ik iets heb gedaan."

Een reeks ontploffingen in de buurt doet paranoia toeslaan, de menselijke natuur zoekt en vindt een zwart schaap. Met alle gevolgen van dien.

OSAMA THE HERO zet ons aan het denken over de wetmatigheden van angst in een samenleving die dagelijks geconfronteerd wordt met terrorisme en geweld.
Wat als een monster een ware held blijkt te zijn? Wat als mensen monsters worden?

Dennis Kelly (°1970, London) bestormde in 2003 voor het eerst het Britse theater met 'Debris' (in het Nederlands vertaald tot 'Puin'). Met dit en daaropvolgende stukken ('After the End' 2005, 'Osama the Hero' 2005, 'Love and Money' 2006) oogstte hij het ene succes na het andere. Al snel ontstond een regelrechte hype.
Zijn teksten worden ondertussen gespeeld in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Slowakije, de Verenigde Staten, Tsjechië, Italië, Australië, Japan en Nederland. ('Puin' bij theater EA & 'After the End' bij Het Huis van Bourgondië.
Kelly hanteert een schrijfstijl met een rijke verbeelding: hij flirt met hyperrealistische elementen, maar telkens gepoot in erg originele dramatische constructies. In OSAMA THE HERO zetten de gebroken monologen dit kracht bij.
De Britse pers over OSAMA THE HERO: 'This is a powerful and most unsettling work that may well haunt the memory for some considerable time to come.'

een voorstelling van Dennis Kelly , Christophe Aussems (regie), Helena Van den Berge, Nele Van Rompaey, Mark Kraan, Kaspar Schellingerhout en Erik Van Herreweghe (spel), Maarten Mertens (vertaling & dramaturgie), Lena Müller (toneelbeeld), Bert Hornikx, Sara Gilis (live muziek) & de Queeste-ploeg.

met steun van de Stad Genk, de Provincie Limburg & de Vlaamse Gemeenschap.

Nederlandse première op vrijdag 14 maart in Theater a/h Spui, Den Haag.
14 maart 20u30 Den Haag Theater a/h Spui NL première
15 maart 20u15 Mechelen 't Arsenaal Kelly 3-daagse
28+29 maart 20u30 Amsterdam VCH Brakke Grond
17 april 20u00 Haarlem Toneelschuur ... (zie verdere speellijst in persdossier)