Provincie Groningen

behoud van ruimtelijke kwaliteit GS stellen Keuzedocument POP vast: Ontwikkeling met behoud van ruimtelijke kwaliteit 14 maart 2008

`We moeten zuinig zijn op Groningen', was een veelgehoorde opmerking tijdens de avonden waarop het College van Gedeputeerde Staten met inwoners van Groningers in debat ging over het nieuwe Provinciaal Omgevingsplan (POP). Zuinig zijn op Groningen is daarom ook de rode draad in het Keuzedocument (pdf-document) dat het college deze week heeft vastgesteld als opmaat naar het nieuwe POP. Dit betekent niet dat Groningen in een museum verandert waarin alles moet blijven zoals het is. Integendeel, omdat we ook een goede boterham moeten blijven verdienen, juicht het college ontwikkeling en creativiteit toe. Mits het goed past in de omgeving.

Identiteit en landschap
Een goede leefkwaliteit is voor Groningers erg belangrijk, schrijft het college. Een mooi landschap maakt de provincie prettig om in te wonen, werken en recreëren. Om het specifieke karakter van gebieden te behouden en te versterken, gaat de provincie samen met gemeenten en instellingen die hieraan mee willen werken spelregels voor ruimtelijke ingrepen opstellen. Het college zal initiatieven van particulieren, bedrijven of instellingen die bijdragen aan de eigen identiteit stimuleren en faciliteren. Daarnaast streeft het college ernaar de Ecologische Hoofdstructuur verder te voltooien en in bepaalde gebieden extra aandacht besteden aan het bevorderen van duisternis en stilte.

Bedrijvigheid
Kleinschalige bedrijvigheid, bijvoorbeeld een kantoor aan huis, wil het college meer ruimte geven binnen de bestaande bebouwing. Ook in waardevolle leegstaande boerderijen mogen bedrijven zich vestigen. Het gebouw moet dan van buiten wel hetzelfde blijven. Grootschalige bedrijvigheid wil het college blijven concentreren in de kernzones.

Wat het college betreft komt er niet of nauwelijks nieuwe ruimte voor bedrijventerreinen. De huidige gereserveerde ruimte is vrijwel overal in de provincie voldoende. Alleen in de Eemsdelta kan door de groeiende bedrijvigheid de komende jaren extra ruimte nodig zijn. Bij elke vraag om uitbreiding moet eerst gekeken worden of de bestaande bedrijventerreinen opgeknapt en beter gebruikt kunnen worden, pas daarna is eventuele uitbreiding mogelijk. Ook wil het college geen nieuwe intensieve veehouderij. Bestaande bedrijven mogen onder voorwaarden uitbreiden.

Wonen en leefbaarheid
Nu bepaalt de provincie nog rechtstreeks hoeveel huizen er per gemeente gebouwd mogen worden. De provincie wil dat de regio's in de toekomst zelf een verdelingsvoorstel doen voor hun woningbouw. Hierbij moeten ze bijvoorbeeld wel eerst de beschikbare ruimte binnen de dorpen en steden benutten, voordat ze open ruimte mogen bebouwen. Eemsdelta en Oost-Groningen vragen vanwege hun krimpende bevolking om een offensieve aanpak van de leefbaarheid. De provincie kan daarvoor menskracht en geld beschikbaar stellen.

De bereikbaarheid van voorzieningen is erg belangrijk voor de leefbaarheid van Groningen. De provincie gaat samen met gemeenten bekijken hoe openbaar vervoer, ICT en bijvoorbeeld multifunctionele gebouwen hier een rol bij kunnen spelen.

Klimaat en energie
De klimaatverandering vraagt om een proactieve opstelling van de provincie. De waterschappen hebben de taak om Groningen te beschermen tegen de stijgende zee. De provincie ziet erop toe dat zij de zeedijken tijdig voldoende versterken. Onderzoek moet uitwijzen of de oude zeedijken (slaperdijken) een rol kunnen spelen bij de kustverdediging. Daarnaast bekijkt de provincie samen met de waterschappen of er op termijn extra maatregelen nodig zijn tegen wateroverlast uit kanalen, meren en plassen.

De provincie wil een grote bijdrage leveren aan het terugdringen van het energieverbruik. Ze wil minstens 750 megawatt aan windenergie realiseren in de periode tot 2019. Het college heeft drie locaties aangewezen voor de nieuwe windmolens; bij de Eemshaven, bij Delfzijl en langs de N33.

Samengevat blijft de hoofddoelstelling van het POP: " voldoende werkgelegenheid en een voor mens en natuur leefbaar Groningen met behoud en versterking van de kwaliteiten van de fysieke omgeving waarbij toekomstige generaties voldoende mogelijkheden houden zich te ontplooien".

Vanaf afgelopen herfst heeft het college met ruim 700 Groningers, op publieksavonden, in de Kamers van Groningers en via het internet, gesproken over een aantal dilemma's waar ze voor staat. Ook gemeenten, organisaties en instellingen hebben hun ideeën en mening gegeven. Op basis van al deze informatie heeft het college nu het Keuzedocument (pdf document) vastgesteld. Nog voor de zomer verschijnt een Voorontwerp POP, een eerste versie van het nieuwe Provinciaal Omgevingsplan. Op www.popgroningen.nl is binnenkort ook een publieksvriendelijke versie van het Keuzedocument te vinden.

14 maart 2008