vem-opbrengst
Rassenkeuze snijmaïs â Focus op
VEM/kgds en VEM-opbrengst
14 mrt 2008
Onderdeel: Animal Sciences Group
Bij de rassenkeuze voor snijmaïs is een eerste selectie op basis van
VEM/kgds en VEM-opbrengst de beste insteek. Hierin wordt de
voederwaarde van de hele maïsplant gewaardeerd. Aansluitend kan
afhankelijk van bedrijfsomstandigheden zoals productieniveau of
maïsaandeel bewust gekozen worden voor rassen met een hoog
zetmeelgehalte of een ras met een wat hogere celwandverteerbaarheid.
Voor een goede rassenkeuze kunt u zich het beste richten op de
Aanbevelende Rassenlijst. Deze is te vinden in het hoofdstuk
Rassenkeuze van het Handboek Snijmaïs.
Momenteel wordt er bij de snijmaïsrassenkeuze in de praktijk erg veel
gefocust op zetmeelgehalte en zetmeelopbrengst. Zetmeel is een heel
belangrijk component in de voeding van melkkoeien, maar een gemiddelde
maïs bestaat voor slechts 35% uit zetmeel, voor 40% uit celwanden en
voor 25% uit andere componenten zoals eiwit, suiker, vet en ruw as.
Bij een focus puur op zetmeel vergeet je dus gemakshalve de waardering
van 65% van de maïs die ook door de koe moet.
Uit recente voederproeven is gebleken dat (bestendig) zetmeel de
melkproductie positief beïnvloed. Toch moet de waarde van de
celwandverteerbaarheid niet onderschat worden. Het zorgt voor
voldoende energie op pensniveau, wat een gunstig effect heeft op de
benutting van het voer door een koe en daarmee ook weer op de
melkproductie.
Sommige maïstelers twijfelen of de maïs uiteindelijk als snijmaïs
of als korrelmaïs zal worden geoogst. Het advies is: kies zowel qua
teelt als ras bewust voor snijmaïs of korrelmaïs en niet voor een
dubbeldoelras. Dit geeft het hoogste resultaat. Wil je echt niet
kiezen stem de teelt dan in ieder geval af op korrelmaïs, dus 85.000
pl/ha. Ook bij de rassenkeuze gaat dan de voorkeur uit naar een
korrelmaïsras, dit in verband met de betere oogstbaarheid (stevigheid
en stengelrotresistentie). De keuze van een korrelmaïsras kunt u het
beste maken op basis van het Rassenbulletin Korrelmaïs 2008.
Ga voor meer informatie over het project Handboek Snijmaïs naar de
website van Productschap Zuivel.
Contact
Herman van Schooten
Tel. 0320 - 293 438
herman.vanschooten@wur.nl