Landelijke Studenten Vakbond


Nog steeds veel problemen rondom pabo-rekentoets

Utrecht, 13 maart 2008 -- In de afgelopen weken kreeg de LSVb opnieuw klachten binnen over de pabo-rekentoets. Pabo-studenten klagen over het gebrek aan rekenonderwijs, terwijl ze wel afgerekend worden op hun rekenvaardigheden. Eerstejaars studenten worden van hun opleiding verwijderd wanneer zij geen voldoende halen voor de WISCAT-toets.

In het voorjaar van 2007 werden 2500 studenten om deze reden weggestuurd. De LSVb trok indertijd aan de bel om aandacht te vragen voor het gebrekkige rekenonderwijs dat op veel instellingen gegeven werd. Bovendien was de toets van slechte kwaliteit, werden studenten vaak onvoldoende voorgelicht en hadden ze geen mogelijkheid de toets in te zien om zo van hun fouten te leren.

LSVb voorzitter Lisa Westerveld: "De klachten die we nu binnenkrijgen zijn exact dezelfde als vorig jaar. Veel instellingen lijken hun onderwijs nauwelijks te hebben verbeterd. We hebben de problemen meerdere malen aangekaart, dat hier niets mee gedaan is, stelt ons erg teleur."

Niet alleen de studenten, maar ook de reken- en wiskundedocenten aan de pabo's hebben grote moeite met de toets. Panama voorzitter Marc van Zanten: "De huidige toets is een blackbox, waardoor het voor veel studenten niet duidelijk is wat er van hen wordt verwacht. Met een andere toetsvorm is het mogelijk om van meet af aan te werken aan een hoger niveau dan waar studenten nu op worden afgerekend. Wanneer pabo's daar voldoende contacttijd voor uittrekken, zal dat niet leiden tot hogere uitval."

Verschillende commissies constateerden onlangs dat het voortgezet onderwijs (VO) steken laat vallen. Volgens de LSVb moet het hoger onderwijs echter niet de problemen blijven afschuiven op het VO, maar zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Studenten die weinig voorkennis hebben omdat zij jarenlang onvoldoende rekenonderwijs hebben genoten, moeten les krijgen en niet klakkeloos worden weggestuurd. Wanneer de kwaliteit van het onderwijs omhoog moet, zijn toetsen geen redmiddel, meer en beter onderwijs wel.

Om de problemen rondom rekenonderwijs beter in kaart te brengen heeft de LSVb een steekproef genomen onder ruim 200 pabo-studenten. Veel studenten zijn ontevreden over het aangeboden rekenonderwijs. Daarnaast geeft bijna de helft van de eerstejaars aan dat zij geen hulp kunnen krijgen wanneer ze moeite hebben met rekenen. Opvallend is dat studenten aan dezelfde instelling vaak een ander beeld hebben van het onderwijs. In een gesprek dat de LSVb vandaag had met minister Plasterk, kondigde laatstgenoemde aan op korte termijn in gesprek te willen gaan met de betrokkenen om het rekenonderwijs en de toets onder de loep te nemen.

De problematiek is extra schrijnend omdat minister Plasterk in november nog 1,1 miljard vrijmaakte om het docententekort tegen te gaan. Dit werd gekenmerkt als een van de grote problemen van de toekomst. Lisa Westerveld: "Het is onbegrijpelijk dat tegelijkertijd duizenden potentiële docenten van hun opleiding worden verwijderd."

Noot,