Onderwijs te vaak ondergeschikt bij vredesonderhandelingen
12/03/2008 00:18
Save The Children Nederland
Slechts bij één op de drie vredesovereenkomsten wordt onderwijs betrokken
12 Maart 2008 - Onderwijs speelt een sleutelrol bij vredesopbouw in landen die zijn getroffen door gewapend conflict. Scholen zijn meer dan een plek om te leren lezen en schrijven. Op school verwerken kinderen hun ervaringen en wordt de basis voor vrede gelegd. Dat zegt Save the Chidren in haar laatste rapport - "Where peace begins". Waar vredesbesprekingen plaatsvinden moet onderwijs erkend worden als de sleutel tot langdurige stabiliteit.
Vandaag lanceert Save the Children een wereldwijd debat over het belang van onderwijs als fundamenteel onderdeel van vredesonderhandelingen. 37 Miljoen kinderen in door conflict getroffen zwakke staten gaan niet naar school. Dit is de helft van het totaal aantal kinderen dat wereldwijd niet naar school gaat, hoewel de bevolking in deze landen slechts 13 % van de totale wereldbevolking uitmaakt. De organisatie roept op tot duurzame vrede in deze door conflict getroffen zwakke staten.
Onderwijs is bepalend voor duurzame vrede en verzoening. Bij vredesprocessen dient de verbetering van het onderwijssysteem dan ook betrokken te worden. Dit gebeurt echter veel te weinig. Van de 37 vredesovereenkomsten die tussen 1989 en 2005 zijn gesloten, werd slechts in elf gevallen aandacht besteed aan onderwijs. Save the Children benadrukt dat het belangrijk is om in toekomstige vredesonderhandelingen te investeren in onderwijs dat kinderen helpt om over etnische en sociale barrières heen te stappen.
Tijdens conflicten loopt het onderwijs grote schade op. Voorbeelden uit het laatste rapport zijn: studenten en docenten worden geïntimideerd, geïndoctrineerd en gerekruteerd voor de gewapende strijd; schoolgebouwen worden vernietigd of bezet door strijders; docenten en curricula worden gemanipuleerd.
"Wij werken er aan dat basisscholen veilige plekken zijn, dichtbij huis en dat álle kinderen in een gemeenschap naar school kunnen. Scholen horen vrij te zijn van gewapende aanvallen en kinderen te beschermen tegen uitbuiting en geweld. Wij dragen bij aan onderwijs dat de vrede bevordert en handhaaft. In elke vredesovereenkomst zou onderwijs als integraal onderdeel opgenomen moeten zijn", zegt Holke Wierema, directeur van Save the Children in Nederland.