Gemeente Zandvoort
Aantal gevallen van kanker in regio Kennemerland op landelijk niveau
GGD Kennemerland heeft onderzoek gedaan naar het verschijnen van nieuwe gevallen van kanker en naar totale aantallen van verschillende vormen van kanker in de regio. De onderzoeksgegevens beslaan de periode van 1989 tot en met 2003. Uit het onderzoek bleek dat het aantal gevallen van kanker gemiddeld op het landelijke niveau ligt. Enkele opvallende afwijkingen van het landelijk gemiddelde zijn het vaker voorkomen van longkanker bij vrouwen in de regio en het vaker voorkomen van melanoom, een kwaadaardige vorm van huidkanker. De afwijkingen zijn aanleiding voor GGD Kennemerland om extra aandacht te besteden aan voorlichting over zongedrag en aan programma's gericht op niet-roken.
Corus
Bij vrouwen kwam longkanker in de gemeenten Beverwijk, Haarlem en Zandvoort vaker voor dan het Nederlandse gemiddelde. Bij vrouwen in Beverwijk is ongeveer 30% vaker longkanker geconstateerd; dit zijn over vijftien jaar in totaal ongeveer 25 extra patiënten. Ook bij mannen kwam longkanker in Beverwijk mogelijk vaker voor dan gemiddeld in Nederland (12% vaker). Zo'n 90% van alle gevallen van longkanker wordt veroorzaakt door roken. Toch heeft GGD Kennemerland in het onderzoek meegenomen of de nabijheid van het Corusterrein en daarmee mogelijk samenhangende luchtverontreiniging van invloed heeft kunnen zijn. Het is onwaarschijnlijk dat het verhoogde voorkomen van longkanker in Beverwijk verklaard kan worden door de mogelijke aanwezigheid van luchtverontreiniging in de nabijheid van het Corusterrein.
Melanoom
Het is bekend dat er lange tijd ligt tussen de invloed van schadelijke stoffen en het manifest worden van longkanker. De voor het ontstaan van longkanker relevante periode van mogelijke blootstelling aan schadelijke stoffen ligt in dit geval voor het begin van de jaren '60 tot maximaal halverwege de jaren '80. Uit buitenlands onderzoek bij hoogoven-industrieën blijkt dat het risico voor omwonenden die geen werknemer waren, hoogstwaarschijnlijk zeer gering is. Omdat roken zo'n belangrijke oorzaak is bij het ontstaan van longkanker, moet het verhoogde voorkomen van longkanker in Beverwijk zeer waarschijnlijk worden verklaard door het rookgedrag van inwoners van deze gemeente in het verleden. Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat melanoom ongeveer 20% meer voorkwam dan gemiddeld in Nederland. Veel voorkomende vormen van kanker zoals borstkanker en darmkanker weken niet af van de landelijke cijfers.
Onderzoek
GGD Kennemerland gebruikt de gegevens over veel voorkomende vormen van kanker en over afwijkingen van het landelijke gemiddelde voor haar werk. Extra aandacht wordt besteed aan voorlichting over zongedrag en aan programma's gericht op niet-roken. De betrokkenheid van de GGD bij onderzoek en metingen naar luchtverontreiniging, en overleg daarover met de Milieudienst IJmond en met de Provincie, ziet de GGD als belangrijk onderdeel van haar werk. GGD Kennemerland heeft over het onderzoek een rapport uitgebracht, genaamd: "Incidentie en prevalentie van kanker in de regio Kennemerland". De GGD heeft bij het onderzoek gebruik gemaakt van gegevens van het Integraal Kankercentrum Amsterdam.