RABOBANK: NEDERLANDSE ECONOMIE ZOMERT NA IN 2008
Pas in 2009 zal de groei van onze economie zodanig afvlakken dat zij op het Europese gemiddelde uitkomt. Ondanks de wereldwijde vertraging blijft de economische groei in Nederland in 2008 met 2,75% nog steeds hoger dan het langjarig gemiddelde en de groei in de rest van Europa. Dat de economische activiteiten in ons land na het uitbundige 2007 wat afvlakken, is juist een blessing in disguise. Dat staat in het vandaag verschenen Economisch Kwartaalbericht van Rabobank.
Met een uiteindelijk groeicijfer van 3,5% vormde 2007 de top van de hoogconjunctuur in ons land. Vooral in de tweede helft van het jaar torende ons economisch presteren boven de rest van Europa uit. En dat tegen de achtergrond van een wereldwijde groeivertraging. Er is dan ook geen enkele reden voor paniek, nu de groei ietwat afvlakt. Integendeel, zo schrijven de Rabo-economen: gezien de krapte op de arbeidsmarkt, de daarmee gepaard gaande oplopende loonkosten en inflatie kan ons land wel een beetje afkoeling gebruiken.
Wereldwijd dient zich zwaar weer aan. Een geïsoleerd probleem op de Amerikaanse markt voor woninghypotheken heeft zich ontpopt tot een wereldwijde financiële crisis. De Amerikaanse economie bevindt zich als gevolg van dalende huizenprijzen, een wankelend financieel bestel en een scherp afgenomen vertrouwensklimaat op de rand van een recessie. Die zal zich via de internationale handel doorvertalen in een lagere groei in de rest van de wereld.
Gevolg is dat de groei van Europese economieën eveneens vertraagt, al loopt het beeld tussen landen scherp uiteen. Daarbij doen Zuid-Europese landen het over het algemeen het slechtst. De Rabo-economen gaan er op dit moment niet vanuit dat Europa in een recessie belandt.
Inflatie
De inflatie staat zowel in de VS als de EU onder opwaartse druk, vooral door de hoge grondstofprijzen. Ook Nederland zal zich niet aan de mondiale groeivertraging kunnen onttrekken, zij het dat ons land zoals gezegd nog altijd ver bovengemiddeld blijft presteren.
Wel is het volgens de Rabo-economen zaak dat de Nederlandse overheid forse overschotten op de begroting creëert. Stijgende personeels- en zorgkosten kunnen er bij niets doen alsnog voor zorgen dat de nazomer waarin onze economie thans verkeert, kan omslaan in een fikse najaarsstorm.
De maarteditie van het Economisch Kwartaalbericht heeft voorts een breed internationaal karakter. Niet alleen de Eurozone en de Verenigde Staten liggen uitvoeriger onder de loep dan voorheen, maar ook gaan de Rabo-economen uitgebreid in op onder meer de economische situatie in Japan, China, Italië en Spanje.
Rabobank Nederland
Rabobank Nederland