D66

Plan met schoolboeken uitgesteld

12 maart 2008

D66-leider Alexander Pechtold heeft de plannen met schoolboeken van het kabinet opnieuw uitgesteld. Op zijn herhaalde vragen weigert staatssecretaris Van Bijsterveldt (CDA) te garanderen dat leraren kunnen kiezen voor de beste boeken in plaats van de goedkoopste. Dit was voor de PvdA een harde voorwaarde voor het plan. Om duidelijkheid te scheppen organiseert D66 morgen met de VVD, SP, PVV en GroenLinks in Perscentrum Nieuwspoort een hoorzitting met deskundigen van het aanbestedingsrecht.

D66 is al langer fel tegenstander van de gratis schoolboeken. Pechtold: `Het is onverantwoord om onderwijsgeld in inkomensondersteuning te steken, terwijl er grote problemen zijn in het onderwijs zelf'. Bovendien geven berekeningen van de Voortgezet Onderwijsraad (VO-raad) aan dat de financiële risico's te groot zijn. Daarnaast zegt de Groep Educatieve Uitgeverijen (GEU) dat de invoering van het voorstel voor zware administratieve lasten zorgt en dat de tijdsdruk te hoog is.

De sociaal-liberalen waarschuwen voor de problemen die zullen ontstaan wanneer de gratis schoolboeken op korte termijn worden ingevoerd. Pechtold vindt dat het wetsvoorstel nog onvoldoende is uitgekristalliseerd. `We zouden vlak na het uitkomen van het rapport over onderwijsvernieuwingen beter moeten weten. Onderwijsvernieuwingen moeten zorgvuldig worden doorgevoerd'.

D66 is tegen een compensatie van de middeninkomens voor de belastingstijging met gratis schoolboeken. Pechtold wil dat onderwijsgeld wordt uitgegeven aan onderwijs, omdat er nog veel problemen zijn in het onderwijs, zoals een hoge uitval van VMBO-scholieren en de geringe taal- en wiskundekennis van nieuwe studenten. De sociaal-liberalen hebben in hun eigen plannen bovendien geen onderwijsgeld nodig om inkomens te repareren, omdat ze de belastingen structureel verlagen.