Gemeente Hilversum

De kliko is de boodschappenwagen voor de dief

11 maart 2008
De Hilversummer voelt zich over het algemeen zeer veilig. Omdat dat zo moet blijven, zorgt de gemeente voor voorlichting. Hoe kun je bijvoorbeeld het beste een inbraak voorkomen?

"Als je raam op een kier staat, waarom zou ik dan niet je flatscreen meenemen"? Oud-inbreker Evert Jansen is aan het woord tijdens een wijkveiligheidsavond van de gemeente in Noordoost. "De echte inbreker hou je toch niet tegen, het gaat om die gelegenheidsdief. Die moet je de kans niet geven. Hij loopt drie keer langs in de brandsteegjes tussen de huizen, kijkt wat rond en waar hij het gemakkelijkst iets moois kan meenemen, slaat hij zijn slag. Geef hem dus gewoon geen gelegenheid."

Goed bezocht
Op de goed bezochte avond, dinsdagavond 4 maart, laat Jansen foto's zien van de omgeving. Een paar bezoekers herkennen hun huis. De voormalig inbreker laat zien hoe gemakkelijk het is om binnen te komen en hoe er dan weer geruisloos vandoor te gaan. "Ooit bedacht dat je kliko voor een dief een prima boodschappenkarretje is? Inladen en hup naar zijn auto." De bewoners zijn onder de indruk. De wijkavond is een van de dingen die de gemeente organiseert om te zorgen dat Hilversum veilig blijft. Elke wijk heeft of krijgt ook een eigen wijkveiligheidsplan. Dennis van Schie van openbare orde & veiligheid legt uit: "In elke wijk heb je andere problemen. Daarom zou het veel minder effect hebben als je overal hetzelfde vertelt. Wij kijken echt wat de specifieke klachten zijn in een wijk, bijvoorbeeld overlast van jongeren of veel inbraken en daar passen we het plan op aan. We zijn met deze aanpak zo'n twee jaar geleden begonnen met het Centrum en de Hilversumse Meent. Dat gaat goed en daarom heeft het college besloten door te gaan met deze. In Noordoost zijn we in september 2007 gestart. Binnenkort zal dit plan klaar zijn met een concrete top tien van activiteiten. De bewoners kunnen hierbij een actieve rol spelen door deel te nemen aan de klankbordgroep die onder meer in de gaten houdt of alle activiteiten wel worden uitgevoerd."

Veiligheidsgevoel
Er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar het veiligheidsgevoel van de inwoners. In Noordoost voelt 95 procent van de bewoners zich veilig in de eigen buurt. Een heel hoog percentage, beaamt Van Schie. "Zeker, maar dat betekent niet dat er niets gebeurt. In deze wijk komt toch nog criminaliteit voor, zoals woninginbraak, fietsendiefstal en autokraak. Daarom hebben we Evert Jansen gevraagd voorlichting te geven. Mensen kennen hem al van tv, uit een programma van de AVRO, en hij heeft ervaring in het 'vak'."

Wijkveiligheid is slechts een deel van wat Hilversum doet aan integrale veiligheid. De gemeente Hilversum heeft samen met allerlei partners enkele prioriteiten voor de komende jaren gesteld. Naast Wijkveiligheid zijn dat Veilig uitgaan, Jeugd en veiligheid, Senioren en veiligheid, Fietsdiefstal, Radicalisering en terrorisme en Aanpak Veelplegers. Het laten graveren van fietsen, als voorzorgsmaatregel, is ook succesvol. Al deze plannen en activiteiten moeten ertoe leiden dat Hilversum een veilige stad blijft om te wonen, te werken en uit te gaan!

Ook een actieve rol spelen?
Voelt u zich ook betrokken bij uw wijk, dan kunt u zich opgeven als klankbordgroeplid. Het kost u gemiddeld drie avonden per jaar en af en toe een telefoontje.
U kunt zich hiervoor aanmelden bij: mevrouw Diana Holst, coördinator wijkveiligheid.
Via E-mail: d.holst@hilversum.nl of telefonisch: 035 629 2330.