Radboud Universiteit Nijmegen


Spraakprogramma wint Nationale Zorgvernieuwingsprijs

Studenten Engels en Amerikaans hadden er al plezier van en binnenkort zullen ook patiënten met neurologisch letsel er gebruik van kunnen maken: het recent ontwikkelde op E-learning gebaseerde Spraak Therapie (EST) heeft de Nationale Zorgvernieuwingsprijs van 70.000 euro gewonnen. Dat betekent dat het programma nu breder ingezet kan worden om ook mensen met spraakproblemen hulp te bieden. Lilian Beijer promoveert op het programma: `Ik wil dat de computer zegt: `Die `P' is niet goed uitgesproken!''

Het spraakprogramma EST is ontwikkeld door de Sint Maartenskliniek, de letterenfaculteit van de Radboud Universiteit en het Universitair Centrum Informatievoorziening (UCI). EST werd als webapplicatie bedacht door hoogleraar Taalwetenschap Toni Rietveld. Hij ontwikkelde het vanuit een programma dat bedoeld was om studenten te begeleiden bij hun Engelse uitspraak.

Marijn van Beers van het UCI: `Voorheen was het gebruikelijk om je uitspraak te vergelijken met een voorbeeldspreker. Maar bij dit programma gaat het anders: je load je uitspraak up naar de server, de software analyseert deze en koppelt het resultaat vervolgens terug.' Op toonhoogte en luidheid corrigeert het programma nu al automatisch. Het is de bedoeling dat andere aspecten van de uitspraak, zoals articulatie, daar ook bijkomen.

`Patiënt naar de therapie? Therapie naar de patiënt!' Dat was het motto waarmee de Sint Maartenskliniek met het programma meedeed aan de Nationale Zorgvernieuwingsprijsvraag. Ze liet 364 mededingers achter zich.

Databank van uitspraken
Lilian Beijer gebruikt haar promotieonderzoek om de effectiviteit en de gebruikstevredenheid van EST te evalueren. `Met een feedbackgroep, bestaande uit Parkinsonpatiënten en patiënten die een beroerte hebben gehad, bouwen we momenteel een digitale databank van uitspraken op, bedoeld om eenheid in verscheidenheid van pathologische spraak te herkennen.' Die kennis is nodig om op termijn automatische foutendetectie en automatische spraakherkenning te realiseren voor patiënten met spraakproblemen als gevolg van neurologisch letsel. Deze groep is vaak minder mobiel, waardoor therapie via de computer een uitkomst is.

Het gewonnen bedrag betekent continuïteit voor het programma. Van Beers: `Door verdere ontwikkeling kunnen we het programma beter geschikt maken voor verschillende groepen.' Dat geldt niet alleen voor mensen met een spraakprobleem. Ook een grotere groep studenten heeft er baat bij. Van Beers: `Zorgverzekeraars hebben hun interesse al uitgesproken en studenten van het UTN kunnen er in de toekomst ook gebruik van maken.'

Bron: Vox-redactie