5.0 00 extra leer-werkbanen via uitzendondernemingen

11/03/2008 14:35

ABU

De opleidingsstichting van de uitzendbranche STOOF (Stichting Opleiding & Ontwikkeling Flexbranche) wil een stevige impuls geven aan de combinatie van leren en werken in de uitzendbranche. Het aantal leer-werkbanen via ABU-aangesloten uitzendondernemingen moet fors kunnen worden uitgebouwd. De sector wil in 2010 ruim 5.000 leer-werkbanen extra hebben gecreëerd. Op dit moment is het echter niet makkelijk voor de uitzendbranche om op te treden als leerbedrijf.

STOOF ontving maandag 10 maart 2008 staatssecretaris Achmed Aboutaleb. De staatssecretaris sprak bij Philips Medical Systems in Best met flexkrachten die BBL- (Beroepsbegeleidende Leerweg) en EVC- (Erkenning Verworven Competenties) trajecten hebben doorlopen via uitzendorganisatie Technicum. Aboutaleb toonde zich verheugd met het initiatief en het streven van de uitzendsector 5.000 extra leer-werkbanen te creëren. In de praktijk zijn er voor uitzendondernemingen echter grote knelpunten.

Marcel Nuyten, voorzitter van STOOF en bestuurder FNV Bondgenoten: "Voor uitzendondernemingen zijn de regels complex en is het niet geaccepteerd om op te treden als opleider. Uitzendondernemingen hebben geen toegang tot zogenaamde opleidingsfondsen van sectoren, zoals de metaal of de bouw. Dat is vreemd, want flexkrachten worden opgeleid tot vakbekwame lasser, elektricien of timmerman. Daar heeft de sector waarin zij doorstromen ook op lange termijn enorm profijt van. Laat ook elk O?-fonds 0,1% van hun loonsom investeren in de opleiding van flexkrachten. Dat biedt de beste garantie op een vaste baan en het voorkomen van werkloosheid."

Jurriën Koops, bestuurslid van STOOF en adjunct-directeur van de ABU, roept op tot meer intersectorale samenwerking: "Wij hebben de staatssecretaris gevraagd de belemmeringen voor uitzendondernemingen weg te nemen. Het sectoroverstijgende karakter van de uitzendbranche biedt uitgebreide kansen om te komen tot samenwerking tussen O?-fondsen."

De voortijdige schooluitval van jongeren zonder startkwalificatie is erg groot. De invoering van de leer-werkplicht tot 27 jaar beoogt hierin een kentering te brengen. De uitzendbranche bemiddelt veel (jonge) kandidaten zonder startkwalificatie en kan daarom een belangrijke partner zijn om te komen tot een sluitende aanpak. Via werken en leren, vier dagen werken en één dag naar school, krijgen werkzoekenden de kans een vak te leren en tegelijkertijd aan de slag te zijn.





http://www.abu.nl


Noot voor de redactie:


---

Noot voor de redactie (