onderzoek van het allergie consortium wageningen
Allergie en het Onderzoek van het
Allergie Consortium Wageningen
11 mrt 2008 20:00
Onderdeel: Agriculture in Transition
Locatie: Studium Generale van Wageningen Universiteit, Lawickse Allee
13, 6701 AN Wageningen
Organisatie: Studium Generale van Wageningen Universiteit
4 avonden met 2 lezingen per avond en gelegenheid tot vragen stellen
Lezing 3: Allergenen in de voedselbereidingsketen.
Docent: Harry Wichers, hoogleraar Immuunmodulatie voor voedsel aan
Wageningen Universiteit.
Niet alle allergenen zijn gelijk! Sommige allergenen kunnen wél
worden geïnactiveerd als voedsel wordt verwerkt en bereid, andere
blijken veel taaier en persistenter te zijn. Diverse soorten
(voedsel)allergenen zullen de revue passeren, evenals de
(on)mogelijkheden om ieder type onschadelijk te maken middels gerichte
ingrepen. Ook zal worden ingegaan op waar de risico's zitten in de
voedselbereidingketen, zowel industrieel als bij buitenshuis eten.
Als toetje: zitten er ook stoffen in ons voedsel die allergische
reacties juist àfremmen?
Harry Wichers is biochemicus en onderzoekt hoe bestanddelen van
voedsel inwerken op het menselijk afweersysteem, met als doel om de
immuunrespons zoveel mogelijk in balans te houden. Daarnaast
participeert hij in allerlei Europese allergieprojecten, waarbij de
focus ligt op hoe voedselverwerkingsprocessen kunnen bijdragen aan
beheersing van allergieproblematiek.
Lezing 4: De informatiebehoeften van voedselallergische consumenten.
Wat moet er op het etiket en hoe?
Docent: Judith Cornelisse-Vermaat, gezondheidseconoom aan Wageningen
Universiteit
Ondanks de EU-wetgeving (12 allergenen verplicht melden op etiket) is
de voedselallergische consument niet zeker van de veiligheid van de
producten. Tijdens de lezing wordt een studie besproken die gehouden
is onder 40 consumenten met een voedselallergie. Onderzoekers zijn met
hen de supermarkt in gegaan om te kijken welke informatie zij nodig
hebben en of ze die ook kunnen vinden. Samen met de resultaten van het
vervolgonderzoek zal er advies uitgebracht worden aan de EU hoe de
wetgeving zodanig aangepast kan worden dat mensen met een
voedselallergie meer zekerheid hebben over de veiligheid van de
producten die ze willen eten.
Judith Cornelisse-Vermaat heeft als gezondheidseconoom een achtergrond
in het bestuderen van leefstijlen van mensen en het effect daarvan op
hun gezondheid. Momenteel is zij als Postdoc werkzaam voor het
Europrevall project waarin binnen de hele EU o.a. bestudeerd wordt wat
de informatiebehoefte is van mensen met een voedselallergie en wat de
sociaaleconomische kosten van voedselallergie zijn voor huishoudens en
in de maatschappij.
Elke avond zijn Huub Savelkoul, Luud Gilissen, Harry Wichers aanwezig
om aan de plenaire discussie deel te nemen.
Aan deelname zijn geen kosten verbonden
Er wordt naar gestreefd lezingen direct beschikbaar te stellen via
internet http://wurtv.wur.nl
Volgende cursusdag: 18 maart
Meer over dit onderwerp
Site Studium Generale
Contact
Aanmelding verplicht via
info.sg@wur.nl
0317 48 2030
Nadere informatie
Rob.vanhaarlem@wur.nl
tel. 0317-482030
» meer Contact