Ingezonden persbericht


Persbericht

Soja biedt antwoord op explosie aan diabetici in België en daarbuiten

Wevelgem, 3 maart 2008. - Het aantal mensen met diabetes neemt schrikbarend toe. Wereldwijd gaat het inmiddels om ruim 245 miljoen mensen en over 20 jaar zullen dat er naar schatting 380 miljoen zijn. Om deze evolutie te counteren kan sojamelk een antwoord bieden. Vrouwen die dagelijks één portie sojamelk nemen, hebben bijna 40% minder kans op diabetes. Dit blijkt uit een grootschalig Chinees onderzoek, gepubliceerd in American Journal of Clinical Nutrition.

In het onderzoek werden circa 64.000 vrouwen tussen 40 en 70 jaar gedurende 4,5 jaar gevolgd. In die periode kregen 1.608 deelnemers diabetes type 2. Bij vergelijking van de voedingsgewoonten tussen deelnemers die wel en geen diabetes kregen, deden de onderzoekers interessante ontdekkingen. Hoe meer sojabonen en peulvruchten de vrouwen consumeerden, hoe kleiner de kans op diabetes. Ook ging de consumptie van 1 portie (200 ml) sojamelk gepaard met een 39% lager risico op diabetes.

In Nederland hadden in 2003 ruim 600.000 mensen diabetes: 292.500 mannen en 316.400 vrouwen. Op basis van alleen demografische ontwikkelingen is de verwachting dat het absoluut aantal personen met diabetes mellitus tussen 2005 en 2025 met 32,5% zal stijgen. C.a. 250.000 mensen, blijkt uit studies, is zich niet bewust van de ziekte. Een intolerantie voor suikers, kan als eerste stadium van type 2 diabetes worden genoemd. Cijfers uit de Nederlandse Hoorn Studie geven aan dat in een gemiddelde periode van zes jaar 38% van de mensen met een intolerantie voor suikers diabetes mellitus krijgt.

Overgewicht is één van de oorzaken van de sterke toename. Andere risicofactoren voor diabetes type 2 zijn erfelijkheid, een gebrek aan lichamelijke activiteit, tabak en een onevenwichtige voeding. Vooral een hoge inname van verzadigd vet en een lage inname van (gezond) onverzadigd vet en vezels verhogen het risico op diabetes. Laten deze risicofactoren nu net typische kenmerken van de hedendaagse samenleving zijn.

De onderzoekers zijn in de overtuiging dat isoflavonen, natuurlijke plantenbestanddelen in soja, aan de basis liggen van het gunstige effect bij diabetes. Uit andere studies zijn er immers aanwijzingen dat isoflavonen een positief effect hebben op de werking van insuline in het lichaam.

Een portie sojamelk kan gemakkelijk ingebouwd worden in het dagelijkse voedingspatroon, bijvoorbeeld bij de ontbijtgranen of als tussendoortje.

Bron: Villegas, R., et al. "Legume and soy food intake and the incidence of type 2 diabetes in the Shanghai Women's Health Study." Am J Clin Nutr. 87.1 (2008): 162-67. http://www.rivm.nl
http://www.diabetesfederatie.nl
http://www.diabetesfonds.nl

(Einde persbericht)

Noot aan de redactie: