Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 10 maart 2008

Scorekaart Veilig Ondernemen 2007: meer winkeliers slachtoffers criminaliteit

In Amsterdam zijn in 2007 meer winkeliers slachtoffer geweest van criminaliteit dan in 2005. Bedrijven waren juist minder vaak slachtoffer. Het veiligheidsgevoel is onder alle ondernemers verbeterd. Om de criminaliteit de kop in te drukken zet de politie extra surveillance in door motoren en een helikopter. Ook is er een regeling per 1 maart waar ondernemers financiële compensatie kunnen krijgen om te investeren in de beveiliging van hun zaak. Daarbij worden ondernemers getraind om hun weerbaarheid te vergroten en om diefstal van eigen personeel zoveel mogelijk te voorkomen.

Algemeen
In 2007 heeft de gemeente Amsterdam, samen met de Amstelland gemeenten een meting laten uitvoeren naar de (objectieve en subjectieve) veiligheid in winkelgebieden en op bedrijventerreinen, de zogeheten Scorekaart Veilig Ondernemen. In Amsterdam is ook in 2005 al een meting uitgevoerd. Daarnaast zijn de ervaringen van ondernemers in kaart gebracht. Het onderzoek is uitgevoerd door de Dienst Onderzoek en Statistiek. De Scorekaart 2007 is vertraagd door problemen rondom het verkrijgen van voldoende respons van ondernemers op de enquêtes. De aangiftecijfers zijn gebaseerd op de periode 1 oktober 2006 tot en met 30 september 2007. De enquêtecijfers dateren uit 2007 en zijn gedurende de periode april-september verzameld.

Winkelgebieden
Ten opzichte van meting in 2005 is de objectieve veiligheid in en rondom winkels in Amsterdam verslechterd (het indexcijfer ging van 100 naar 103). De objectieve veiligheid wordt gemeten door aangiftecijfers van de politie en gerapporteerde slachtofferschappen uit een voor dit onderzoek gehouden enquête. De subjectieve scorekaart is juist verbeterd ten opzichte van 2005 (indexcijfer van 100 naar 93). De subjectieve cijfers bestaan uitsluitend uit voor dit onderzoek verkregen enquête gegevens over onveiligheidsbeleving en gebiedsproblematiek.

De veiligste winkelgebieden, objectief en subjectief, liggen in Zuideramstel, Oud-Zuid maar ook aan de rand van het Centrum De winkelgebieden in Burgwallen-Oude Zijde en Nieuwmarkt/Lastage zijn objectief gezien het minst veilig, ondernemers ervaren deze gebieden echter veelal niet zo.

.

Bedrijvengebieden
De ontwikkeling op de bedrijventerreinen in Amsterdam is positiever, zowel de objectieve als de subjectieve veiligheid is verbeterd. De objectieve veiligheidsindex verbeterde van indexcijfer 100 naar 87 en de subjectieve index verbeterde van indexcijfer 100 naar 80.

De bedrijvengebieden in het Centrumgebied zijn objectief gezien het minst veilig, al wordt dit door de ondernemers zelf niet zo ervaren. De subjectieve scorekaart laat zien dat alleen ondernemers in de bedrijvengebieden Schinkel en Bedrijvencentrum Osdorp zich onveilig voelen. Landlust in Bos en Lommer is zowel objectief als subjectief het meest veilige bedrijventerrein.

Verslechtering
De verslechtering van de objectieve veiligheid in winkelgebieden is niet verrassend. In de loop van 2007 is met name het aantal overvallen op ondernemers fors gestegen. Ook is het aantal winkeldiefstallen toegenomen. Vaak wordt er geen aangifte gedaan van diefstal door eigen personeel. Hierdoor blijft de totale omvang van het probleem onduidelijk. De ervaringen van ondernemers, die in het kader van de meting ook zijn verzameld laten een soortgelijk beeld zien: een derde van de winkeliers in Amsterdam voelt zich wel eens onveilig in het eigen bedrijf en bijna 80% van de Amsterdamse winkeliers was in het afgelopen jaar slachtoffer van één of meer delicten, met name van bekladding en winkeldiefstal.

De gemeente en haar partners in het Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam- Amstelland (waaronder politie, Kamer van Koophandel, MKB Amsterdam en KHN Amsterdam) hebben de afgelopen periode gezamenlijk al maatregelen ontwikkeld en getroffen om de situatie voor ondernemers te verbeteren:

· De politie zet extra surveillance in, ook in de vorm van motoren en een helikopter, om ondernemers te beschermen tegen vooral overvallen. Er is samenwerking met andere korpsen, omdat overvallers ook in andere regio's actief zijn. · De gemeente Amsterdam heeft een stimuleringsregeling voor ondernemers gemaakt, die op 1 maart 2008 in werking is getreden. Via de regeling kunnen ondernemers financiële compensatie krijgen voor een aantal maatregelen die zij nemen om de beveiliging van hun onderneming te verbeteren · PCA-partners bieden ondernemers gratis trainingen aan om hun weerbaarheid te verhogen (Training Veilig in de Winkel en Training Horeca) · Het PCA heeft straatmanagers en consulenten van ondernemersverenigingen en ondernemershuizen voorbereid op het afleggen van bezoeken aan ondernemers, waarbij zij ondernemers kunnen wijzen op de risico's die zij lopen en de mogelijkheden die ondernemers zelf hebben om het risico te beperken.

Ook voor de veiligheid op bedrijventerreinen blijft veel aandacht, ondermeer door het stimuleren van het Keurmerk Veilig Ondernemen voor bedrijventerreinen.