FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


PERSBERICHT

MELDING VAN OPHALING VAN EEN RUND DOOR RENDAC

Bij de sterfte van een rund dient de veehouder RENDAC te verwittigen om het kadaver te laten ophalen. RENDAC beschikt hiervoor over een telefonisch meldsysteem (VRS), net zoals Sanitel.
Niettegenstaande vele veehouders vertrouwd zijn met het VRS-systeem van Sanitel, worden er nog fouten gemaakt bij de telefonische melding naar RENDAC.

Een correcte melding van dode dieren is in ieders belang. Pas wanneer de melding aan RENDAC naar behoren en zonder fouten verloopt, kan het aantal administratieve taken van de veehouder in verband met de doodmelding sterk vereenvoudigd worden. Niet correcte meldingen komen op een attentielijst.


1) Melding aan RENDAC voor ophaling van het kadaver

Vanaf het ogenblik dat een rund gemerkt is (ook jonge kalveren), is men verplicht om dit rund met zijn aanwezige oormerknummer aan te melden aan RENDAC. Indien meerdere dieren gelijktijdig opgehaald worden, moet elk rund aangemeld worden en moet van ieder dier het oormerknummer opgegeven worden.

De melding aan RENDAC gebeurt via het telefonisch meldsysteem VRS-RENDAC. Hierbij dient STEEDS HET VOLLEDIGE OORMERKNUMMER van het rund ingegeven te worden. Concreet betekent dit dat alle cijfers die achter de landcode staan, ingegeven moeten worden, ook als het een "0" betreft.
DIT BETEKENT VOOR DE MEESTE BELGISCHE DIEREN 9 CIJFERS, soms zijn het er nog 8 of 10.
Voor de buitenlandse oormerken geldt dezelfde regel: alle cijfers achter de landcode moeten worden ingegeven. Bij melding van meerdere dode runderen, moet voor elk rund het volledige nummer ingegeven worden.

Bij aanmelden van een rund bij RENDAC worden de gegevens opgezocht in Sanitel. Wanneer bij een foute melding het opgegeven rund niet wordt teruggevonden in Sanitel, wordt deze ophaling op een attentielijst van de PCE geplaatst. De PCE geeft hieraan het gepaste gevolg.


2) Andere verplichtingen bij sterfte van een rund.

Naast de RENDAC-melding dient de veehouder ook nog volgende stappen te ondernemen:
1) melding van het vertrek naar RENDAC binnen de 7 dagen: a. op schriftelijke wijze door het opsturen van het vertrekluik, b. op elektronische wijze: via VRS of via internet (Saninet),
2) vertrekgegevens invullen op het register binnen de 3 dagen,
3) gevalideerd paspoort "DOOD" overmaken aan DGZ-Vlaanderen binnen de 7 dagen.

Bijkomende informatie kan bekomen worden:

- via de helpdesk van RENDAC, tel. 053/64.02.34
- via de helpdesk van DGZ, tel. 070/22.00.23.
- bij FAVV:
o contactpersoon voor de nederlandstalige pers: Lieve Busschots : 0477 59 83 93
o contactpersoon voor de franstalige pers: Pierre Cassart 0477 69 35 65