Corpovenista slotconferentie
De 'nieuwe' wijkaanpak: schijn bedriegt?!
In talloze wijken wordt met veel inzet gewerkt aan de stedelijke vernieuwing. Maar is er wel sprake van een daadwerkelijk nieuwe aanpak? Deze vraag wordt bediscussieerd tijdens de landelijke Corpovenista slotconferentie De 'nieuwe' wijkaanpak: schijn bedriegt?! die plaats vindt op 14 mei 2008 in Den Haag.
In het beleid, zeker in de aanpak van de 40 aandachtswijken van minister Vogelaar, staat een integrale benadering voorop die aansluit bij de leefwereld van de bewoners en hen beter in staat stelt om rond te komen en vooruit te komen. Het gaat niet alleen om wonen, maar ook om werken, leren, gezondheid, sport en recreatie, veiligheid en integratie. En het gaat bij de fysieke aanpak ook om plannen die een bijdrage kunnen leveren aan de duurzaamheid, want de ambities op het gebied van energiebesparing zijn immers ook buitengewoon hoog. De plannen voor de 40 wijken zijn nog niet overal geheel afgerond, de financiering is nog niet overal geregeld, maar de inzet is duidelijk aanwezig.
Met die nieuwe aanpak is de discussie over de koers van de stedelijke vernieuwing niet beëindigd. Wordt er wel ingezet op de goede thema's? Is de gebiedsgerichte wijkaanpak wel zinvol en effectief? De eerste analyses van de 40 wijkactieplannen laten zien dat er sprake is van nieuw elan, van veel meer aandacht voor de sociale problematiek en de rol die voorzieningen en onderwijs in de wijk kunnen spelen. Maar er is ook scepsis: de benadering lijkt soms paternalistisch en alleen gericht op het wijkniveau terwijl de oplossing op hogere schaalniveaus ligt. Een integrale aanpak is nog niet overal in zicht en er zijn plannen waarbij het lijkt of het 'nieuwe' niet veel anders is dan een strik om al bestaande plannen.
Kortom, de vraag kan gesteld worden of er nu sprake is van een daadwerkelijk nieuwe aanpak. Hoe komen we tot de koersverandering waarvoor de VROM-raad in haar advies 'Stad en stijging' pleitte? Hoe komen we tot een echt duurzame aanpak en kunnen de door overheid en corporaties gezamenlijk geformuleerde doelstellingen uit 'Meer met Minder' worden gerealiseerd? Wat kunnen we doen met de kennis die door ervaringen in de wijk en door onderzoek is opgedaan? Die vragen gelden voor de 40 wijken, maar evenzeer voor de andere wijken in het land waar stedelijke vernieuwing aan de orde is.
Op de landelijke slotconferentie van het onderzoeksprogramma Corpovenista komen die vragen aan de orde door middel van inleidingen, panelgesprekken, onderzoeks- en praktijkpresentaties en excursies op het brede veld van de stedelijke vernieuwing. Vergroot uw kennis en discussieer mee over actuele thema's binnen de stedelijke vernieuwing in de 20 workshops. Aan de hand van concrete praktijken en onderzoeksbevindingen komen daarin thema's aan de orde als de aanpak van wijken, sociaal-culturele aspecten, duurzaamheid en vastgoedbeleid en organisatie in de stedelijke vernieuwing. Ook kunt u zich laten inspireren door spraakmakende herstructureringsprojecten tijdens een workshop op locatie.
Bijdragen aan de conferentie worden onder anderen geleverd door Paul Schnabel (SCP), minister Ella Vogelaar (VROM), Willem van Leeuwen (Aedes), Lorna Koenen (LSA), Mary Fiers (gemeente Eindhoven), Sako Musterd (UvA), Hugo Priemus (TU Delft) en Martin Bril (columnist). De conferentie wordt voorgezeten door Frénk van der Linden.
Praktische informatie
De doelgroep wordt gevormd door professionals die werkzaam zijn in de stedelijke vernieuwing van corporaties, gemeenten, ontwikkelaars, welzijnswerk, adviseurs en leden van bewonersorganisaties. Een conferentie voor mensen die actief zijn op het gehele gebied van de stedelijke vernieuwing: zowel de sociale kant van de wijkvernieuwing, de duurzaamheid, als de bouw- en organisatiekant. De dag vindt plaats op 14 mei 2008 in De Haagse Hogeschool van 9.30 uur tot 16.45 uur, de deelnamekosten bedragen ¤ 225,- per persoon (speciale tarievven voor bewonersorganisaties, studenten, NETHUR-promovendi, leden YURP-netwerk KEI en vrije toegang voor Aedes-medewerkers en corporaties die participeren in het Corpovenista-programma). Voor meer informatie en de programmafolder kunt u zich wenden tot het secretariaat van het Onderzoeksinstituut OTB, tel. (015) 278 30 05, e-mail info@corpovenistaconferentie2008.nl. Ook kunt u de conferentiewebsite bekijken:
Noot voor de redactie/
Ingezonden persbericht